Zázrak menom zelený jačmeň? Vitamínmi nabitá obilnina predĺži život

Chia semená či quinoa, bobule acai? Áno, takzvané superpotraviny, ktorých názov mnohým z nás robí problém vôbec vysloviť, momentálne slávia veľkú popularitu. Ale vedeli ste, že aj taká na pohľad obyčajná plodina ako jačmeň prináša niečo, čo vaše zdravie skutočne ocení?

10.03.2017 09:00
zelený jačmeň Foto:
Zelený jačmeň je rastová fáza jačmeňa, ktorá obsahuje množstvo živín, vitamínov a minerálov.
debata

Aby sme boli presní, reč je konkrétne o mladom – zelenom jačmeni, ktorý obsahuje množstvo vitamínov, enzýmov a minerálov. „Zahrnúť do stravy zelený jačmeň znamená posilňovať a povzbudzovať celý organizmus v pozitívnom zmysle,“ myslí si Klaudia Ilčíková, výživová poradkyňa z Bratislavy. Táto plodina je bohatá na vitamíny skupiny B, vitamín E či K, obsahuje zinok, vápnik aj železo, ale tiež enzým nazývaný superoxiddismutáza, ktorý sa často dáva do súvislosti s dlhovekosťou.

„Jeho množstvo sa v organizme znižuje s postupujúcim vekom. Je to regeneračný enzým so super schopnosťami. Najúčinnejšia je, samozrejme, prírodná forma – obsahuje ho tiež brokolica, ružičkový kel a mnoho ďalších druhov zeleniny,“ vysvetľuje Ilčíková. Práve v zelenom jačmeni je však jeho množstvo naozaj výnimočné. V súvislosti s obsahom tohto enzýmu sa hovorí o preventívnom boji proti karcinogénnym procesom v tele. Keďže superoxiddismutáza pomáha chrániť bunkovú DNA pred poškodením, podieľa sa aj na zastavení procesov tvorby nádorov.

Ilčíková upozorňuje napríklad aj na to, že vysoký obsah vitamínu E – tokoferolu prispieva k zlepšeniu hormonálnej rovnováhy. Konzumácia zeleného jačmeňa sa podpisuje na zlepšení trávenia, ale tiež detoxikácii. „Zelený jačmeň obsahuje chlorofyl a betakarotén, ktorý stimuluje odstránenie odpadových látok a hlienu z tela a podporuje metabolické procesy,“ hovorí Ilčíková.

Zaujímavosťou je, že jačmeň je na Slovensku druhou najpestovanejšou obilninou a tiež trhovou komoditou. „V potravinárskom priemysle sa najviac využíva na výrobu sladu, ktorý je základnou surovinou pri výrobe piva, ale pevné miesto mu patrí aj medzi cereáliami, ktoré konzumujeme v rozličnej forme, či už ako celé zrno alebo produkty z nich vyrobené, teda ako múku, krúpy, vločky, pečivo, kávovú náhradku, nápoje atď,“ hovorí docentka Juliana Molnárová z Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.

Problém však nastáva práve pri produkcii zeleného jačmeňa. Doplnky výživy z neho sa zvyčajne dovážajú zo zahraničia, hoci by sme jeho produkciu mohli zvládať aj sami. Pri produkcii sa totiž využívajú zelené listy, ktoré najviac výživných látok obsahujú v rastovej fáze odnožovania a je potrebné pozberať ich práve v tejto rastovej fáze. „Takýto jačmeň sa musí dopestovať bez chémie, aby výťažky z neho neobsahovali rezíduá pesticídov, čiže ide o bio pestovanie, resp. hydropóniové pestovanie jačmeňa, čomu sa v Slovenskej republike zatiaľ venuje iba malá pozornosť. Preto na tento účel máme nedostatok tejto suroviny,“ vysvetľuje Molnárová.

Dopyt by však mohol tento stav zmeniť. Závisí len od Slovákov, či si uvedomia, aké benefity v sebe skrýva obilnina, na ktorej vyrástli celé predchádzajúce generácie.

V čom ešte pomáha zelený jačmeň?

Imunita – pravidelná konzumácia podporuje tvorbu buniek imunitného systému a to pomáha efektívne bojovať proti nákazám.
Ochorenie čreva – má pozitívny vplyv na rast správnych črevných baktérií a pomáha vylučovať toxíny.
Zvládnutie závislosti – prítomnosť kyseliny glutámovej potláča chuť na alkohol, kávu, nikotín ale aj na sladkosti – čo má výhodu pri redukcii hmotnosti.
Neurologické poruchy – kyselina glutámová sa využíva aj pri liečbe porúch ako je epilepsia, Parkinson, poruchy správania.
Psychika – pravidelná konzumácia zlepšuje schopnosť organizmu vyrovnať sa so stresom a prispieva ku väčšej psychickej pohode.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #obilnina #zelený jačmeň

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, to je kľúč k úspechu.
V práci bude pre vás ťažké sa rozhodnúť, popremýšľať nad...

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...