12 dôvodov, prečo smrdíme. A ako sa tomu dá predísť...

Nepríjemný dych po večeri obsahujúcej cesnak? Nepríjemný pot po cvičení?

06.03.2017 15:00
halitóza, zápach, ústa Foto:
Aj vám sa zdá, že zapáchate viac, než je vhodné. Možno sú na to dôvody.
debata

Mnohé faktory, ktoré spôsobujú nevábne pachy, sú známe, ale sú aj iné, o ktorých by sme to nepredpokladali, ako je rýchle obliekanie ráno či to, koľko sacharidov skonzumujeme, píše taliansky denník Corriere della Sera.

O niektorých týchto príčinách nepríjemného zápachu sa zmieňuje profesor Antonio Di Pietro, riaditeľ dermatologického inštitútu Vita Cutis v Miláne.

1. Zle ste sa osušili po sprchovaní
Nedbalé osušenie môže spôsobiť cez deň problémy, pretože vlhkosť v záhyboch kože, hlavne medzi prstami na nohách a pod prsiami, vytvára živnú pôdu pre baktérie a plesne, ktoré spolu s potom vyvolávajú nepríjemný zápach.

2. Máte v obľube pikantné jedlá
Napríklad cesnak alebo karí môžu viesť k zápachu z úst a nepríjemnému potu. Väčšina týchto látok sa metabolizuje v črevách a v pečeni, ale niektoré sú absorbované do krvi a vypúšťané cez pľúca a póry. Tento jav môže pretrvávať niekoľko hodín. Zápach po cesnaku je odstránený, ak zjete ihneď po jedle hlávkový šalát alebo jablko.

3. Ak si čistíte len zuby
Pokiaľ si nečistíte tiež jazyk, nemusí byť váš dych tak čerstvý, ako by ste si priali. Jazyk je pokrytý tisíckami malých papíl, v ktorých môžu uviaznuť mikroskopické čiastočky jedla. Môže pomôcť ústna voda, ale na odstránenie baktérií, mŕtvych buniek a zvyškov jedla je lepšie používať škrabku na jazyk.

4. Ste vo veľkom strese
Telo zvláda tlak tým, že sa viac potí. Skúste upíjať odvar zo šalvie. Tá má antistresové účinky, a ak ju popíjate po malých dúškoch celý deň, obmedzuje tiež potenie.

5. Veľa v noci chrápete
Spanie s otvorenými ústami vysušuje ústnu dutinu, kde sa hromadia mŕtve bunky na jazyku a ďasnách, a to môže viesť ráno k nežiaducemu zápachu z úst. Alkohol vypitý pred spaním môže navyše viesť ku chrápaniu. Ráno môže pomôcť okrem ústnej hygieny citrónová šťava alebo jogurt.

6. Používate dezodorant miesto antiperspirantu
Dezodorant maskuje pachy, zatiaľ čo antiperspirant blokuje vylučovanie potu.

7. Niektoré lieky spôsobujú sucho v ústach a následne nepríjemný dych
Požiadajte lekára, aby vám upravil ich užívanie alebo predpísal iný liek. Pite často vodu, aby ste stimulovali produkciu slín a udržali vlhkosť v ústach. Obmedzte pitie kávy a snažte sa dýchať nosom.

8. Príliš veľa proteínov v strave
Platí to najmä, ak držíte Hyperproteínovú diétu, môže viesť k nepríjemnému dychu. Sacharidy sú pre telo zdrojom energie, a keď sa ich je málo, spaľujú sa zásoby tuku, ktorý vypúšťa do krvi ketóny. Tie majú nepríjemný zápach.

9. Pach vyvoláva aj oblečenie z elastanu alebo lycry
Takéto oblečenie sa často používa pre šport. Voľte namiesto neho priedušné látky.

10. Nachladnutie môže tiež ovplyvniť dych
Upchatý nos vedie k tomu, že dýchame ústami, a tým zabraňujeme slinám, aby udržiavali vlhkosť v ústach. Klinické testy preukázali, že preplachovanie nosa vlažnou slanou vodou je bezpečným a lacným spôsobom, ako nos uvoľniť a prečistiť.

11. Uzavretá obuv je živnou pôdou pre baktérie
Keď v lete nenosíte ponožky, nemáte nič, čo by salo pot. Používajte antiperspirant na vnútornú stranu chodidla a medzi prstami alebo protiplesňový púder. Večer nohy ponorte na pol hodiny do kúpeľa z dvoch dielov vody a jedného dielu octu alebo do odvaru z čierneho čaju.

12. Nemáte radi jogurty
Zdravé čreva bránia nafúknutiu brucha. Jogurt a ďalšie fermentované produkty ako je kefír obsahujú probiotiká, zdravé baktérie, ktoré pomáhajú v trávení. Črevná mikroflóra je ako akýkoľvek iný orgán a musí byť udržiavaná v zdraví.

debata chyba
Viac na túto tému: #Telo #dôvod #príčina #pach

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...