Ako čistiť zuby správne? Poradiť môže odborník, potom je to už na vás!

Až 90 percent ľudí si čistí zuby nesprávne. Výsledkom je vyššia kazivosť, zubný kameň a niekedy aj zápach z úst. Aké je teda riešenie?

27.02.2017 17:00
zuby, zdravé zuby, biele zuby Foto:
Viete, ako si správne čistiť zuby?
debata

Samozrejme, naučiť sa správnej technike. Ako však upozorňujú odborníci, treba si uvedomiť, že každý chrup je jedinečný a tak neexistuje ani jeden dokonalý spôsob čistenia pre všetky ústa sveta. „Je veľmi dôležité ku každému chrupu pristupovať individuálne. Tak ako si vyberáme šaty či topánky, tak je dôležité vybrať si aj vhodnú veľkosť kefky a zamerať sa na jej vlákna. V tomto by mal rozhodne pomôcť a poradiť špecialista na zubnú hygienu. Je to jedna z jeho úloh,“ hovorí Renáta Duch z kliniky dentálnej hygieny Edent.

Renáta Duch. Foto: archív R.D.
Dentálna hygienička Renáta Duch. Renáta Duch.

Podľa odborníčky by sme mali zubom venovať pozornosť nielen počas rána a večera, ale tiež cez deň. Pomôcť k tomu môže ústna voda, ktorú by sme mali mať po ruke a vypláchnuť si s ňou ústa po jedle. Pomôže aj xylitolová žuvačka.

Základom je však vždy čistenie zubov a medzizubných priestorov. Základná výbava by mala obsahovať okrem vhodnej zubnej kefky aj medzizubnú kefku a niť, ideálna je tiež škrabka na jazyk. K nim potom treba vybrať s pomocou špecialistu správnu pastu aj ústnu vodu.

Ráno

Veľa ľudí si zuby čistí ešte pred raňajkami. To je chyba, pretože zvyšky stravy sa s cukrom usadia na povrchu zuba, čím vzniká ideálne prostredie pre tvorbu zubného povlaku. Zuby treba vyčistiť po raňajkách, stačí pasta, kefka a na záver ústna voda.

Večer

Viac pozornosti aj sústredenia si žiada večerné čistenie. Začať treba medzizubnou kefkou a niťou, očistíme tiež jazyk. Nasleduje kefka a pasta na klasické čistenie a potom ústna voda. Dutinu už následne nevyplacujeme vodou, ale necháme pôsobiť práve ústnu vodu.

Ako čistiť?

Vertikálne, stieravými pohybmi, neobchádzať ani vnútornú stranu chrupu. Spôsob vysvetlí odborník.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hygiena #zuby #čistenie #postup #spôsob #správne

+ Začnite si dávať na tvár menej, začne dýchať a bude vyzerať krajšie.
Nemeškajte na stretnutia, kolegovia sú o...

+ Výsledky neoklamete, preto buďte radšej úprimný hneď od začiatku.
Nebojte sa neustále, kazí vám to vykonávať...