Viete, čo je zdravie a ako si ho udržať?

Už od roku 1948 má naša najväčšia hodnota – zdravie svoju definíciu. Toto sú jeho riziká, ale i návod na prežitie bez chorôb.

26.02.2017 11:00
šalát, zelenina, zdravé jedlo Foto:
Zeleninu môžeme konzumovať kedykoľvek počas dňa.
debata

A ako sa o seba staráte vy…

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je zdravie stav úplnej telesnej, duševnej a sociálnej pohody a nielen neprítomnosť choroby alebo postihnutia. Vyžaduje si celoživotnú starostlivosť, pričom za zdravie ako také nesie zodpovednosť jednotlivec, ale i celá spoločnosť. WHO uvádza, že medzi najväčšie rizikové faktory, ktoré spôsobujú viac než polovicu všetkých úmrtí na svete patrí alkohol, tabak, nedostatok pohybu a nízky príjem ovocia a zeleniny. Tieto faktory spôsobujú nadváhu až obezitu, vysoký krvný tlak, zvýšený cholesterol a vysokú hladinu cukru v krvi. V prípade, ak máte sedavé zamestnanie a vyhýbate sa pohybu, v kombinácii s nezdravou stravou, fajčením či iným druhom závislosti, ste najlepším kandidátom na srdcovocievne ochorenia vrcholiace infarktom, určité druhy rakoviny, cukrovku typu 2, kazivosť zubov a pľúcne ochorenia.

Čo robíme nesprávne?

Zdravie je ukryté v jednoduchej rovnici – vydajte viac energie, ako jej prijímate. Obmedziť kalórie v strave sa dá znížením tuku (najmä živočíšneho) a dostatočným zásobovaním tela sacharidmi, vlákninou, nenasýtenými tukmi (olejmi), vitamínmi a minerálnymi látkami. Ak sa držíte rovnice 0 – 30 – 120/80, ste na dobrej ceste za telesnou, ale aj duševnou pohodou. Číslica 0 znamená žiadna cigareta denne, 30 je počet minút pohybu, ktorému by sme sa mali venovať každý deň a posledná číselná kombinácia je ideálnym krvným tlakom.

Recept na ideálne stravovanie

Nájdete ho v tzv. potravinovej pyramíde. S jej vyobrazením sme sa mohli stretnúť už v detstve v ambulancii takmer každého všeobecného (praktického) lekára. A svoj význam má aj v súčasnosti. Základom nášho každodenného jedálnička by mali byť celozrnné potraviny, ako sú pečivo, chlieb, cestoviny, vrátane zdravých rastlinných tukov (olivový, sezamový, ľanový, repkový olej). Druhú priečku má ovocie a zelenina, a pretože ide o pyramídu, týchto potravín už máme prijať o čosi menej. Zeleninu môžete konzumovať kedykoľvek, ovocie z dôvodu vyššieho obsahu cukru trikrát denne. Nasledujú strukoviny a orechy, úplne postačí dopriať si dvakrát až trikrát denne za hrsť mandlí, vlašských orechov alebo uvarenej fazule, šošovice či cíceru. Chudé mäso (kuracie, morčacie, králičie, teľacie), vrátane vajíčok a rýb máme jesť dvakrát denne. Paradoxne, mlieko, jogurty a syry je potrebné konzumovať s mierou, maximálne dvakrát do dňa. Vrchol pyramídy, ktorý naznačuje najmenší príjem potravín, patrí červenému mäsu (hovädzina, bravčové mäso), maslu, bielemu pečivu a sladkostiam.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #choroba #zdravie #stravovanie #WHO #rizikové faktory

+ Malé kroky vedú k veľkým zmenám v zdraví a športe.
Nevyberajte si tú najjednoduchšiu cestu, nie je to poslanie...

+ Udržiavajte telo v tom najlepšom stave, nech príde čokoľvek.
Nikto nemôže za vaše zlyhania, len vy sami....