Päť najčastejších otázok o pôste

Prichádza jar a s ňou aj zbavenie sa nadbytočných kilogramov, ale aj duševného zaťaženia.

24.02.2017 09:00
Januárové chudnutie nesmie byť hladovka.... Foto:
Pomôže telu aj duši.
debata

Odborníčka Barbara Ebner pre rakúsky časopis Woman zodpovedala päť najčastejších otázok, ktoré sa pýtame – na tému pôst.

Čo sa pri pôste deje?

Čistenie. Pri pôstnej metóde podľa doktora Buchingera sa päť dní (alebo aj dlhšie) úplne vzdávame pevnej stravy. Denne prijmeme 200–500 kalórií vo forme ovocných štiav a kaše a čistíme telo aj horkou soľou a klystírom. „Čisto tekutá strava dodáva telu výživu a núti ho vziať si potrebnú energiu z uložených rezerv. Črevo nemusí nič spracúvať. A popri tom všetkom sa zbavíme nadbytočných kilogramov,“ vysvetlila trénerka pôstu Barbara Ebner.

Nemáme permanentný hlad?

Môže sa dostaviť kríza, väčšinou na druhý deň. Príznakmi sú bolesti hlavy a únava. Ale hlad je preč. Podľa Ebner to však nečaká každého. "Úplné vynechanie stravy je často dokonca ľahšie ako len redukcia ako pri bázickom pôste (pôst s ovocím a zeleninou). A existuje pár trikov proti hladu: Vypiť pohár vody, horká soľ alebo prechádzka.

Aký je rozdiel medzi pôstom a detoxom?

Pod detoxom rozumieme rôzne druhy, spája ich to, že „odľahčujú“ telo a zbavujú ho toxínov. „Pri pôste podľa doktora Buchingera to ide najrýchlejšie, pretože si odriekame pevnú stravu,“ zdôraznila Ebner. V zásade sú dobré všetky metódy, ale pre niekoho je to veľmi ťažké dodržať. Najľahšie je to v skupine v krásnom hoteli, kde sa netreba starať o stravu. K tomu meditácie, spoločné prechádzky, rozhovory a vzájomná podpora. „Tu môžete skutočne vypnúť.“

Pre koho je vhodný?

Pôst sa vysvetľuje ako čas na seba. V tomto ponímaní je toto odľahčenie vhodné pre všetkých. Chronicky chorí alebo nadmerne obézni by mali pôst konzultovať s lekárom a tehotenstvo je kontraindikácia. „Na mojich kurzoch je to pestré – od študentov po manažérov, od 20 do 80 rokov,“ opisuje Ebner. Pre jej klientov je dôležité predovšetkým psychické vypnutie. Odrazu majú veľa času na seba, čo je najlepšia príležitosť na odbúranie stresu a opätovný kontakt so svojím vnútorným hlasom. Na to bežne čas nemáme, a pritom je nesmierne dôležité odstrániť z času na čas duševný odpad.

Ako je to s pohybom?

Aktivita je nevyhnutnou súčasťou pôstenia. Ebner odporúča dve až tri hodiny cvičenia denne. Môže to byť pomalá prechádzka, výlet alebo aj šport, v závislosti od toho, v akej sme kondícii. Ideálne je ukončiť deň saunovaním.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #energia #chudnutie #prechádzka #hlad #pôst #detox #črevo #horká soľ

+ Správna zdravá životospráva sa ukáže aj na vašej pokožke.
Načo vám je sláva a peniaze, keď vás doma nikto...

+ Myslite hlavne na seba, doteraz ste mysleli na ostatných.
Pokiaľ niečo potrebujete, nečakáte na zľavy a...