Problémy so spánkom spôsobuje strava. Týmto 5 veciam sa vyhnite!

Problémy so spánkom prekonávame čoraz častejšie a skupina ľudí, ktorí v noci nemôžu zaspať, je stále početnejšia.

06.02.2017 16:00
spánok, nespavosť, hodiny, budík, noc, posteľ,... Foto:
Ak neviete v noci zaspať, dôvodom môže byť strava.
debata

Ako ukazuje štúdia, ktorú na vzorke 2000 ľudí urobili vo Veľkej Británii, vo veľkej miere môže za tento problém strava. Jedálniček je dnes plný upravených jedál, fast-foodovej potravy, alebo rozličných umelých prísad na zvyšovanie energie. Ďalším problémom je tiež nepravidelné a rýchle stravovanie, ktoré absolvujeme bez toho, aby sme si jedlo užili.

Ak patríte medzi tých, ktorých trápi nespavosť, zamyslite sa nad tým, čo konzumujete v popoludňajších hodinách. Trávenie niektorých jedál sa totiž preťahuje až do hlbokej noci a telo nenecháva v pokoji.

Pozor by ste mali dať na nasledovné:

Sladké jedlá
Zvyšujú hladinu cukru v krvi a telu dodávajú energiu, čo spôsobuje, že nechce oddychovať, ale hľadá spôsob, ako ju minúť. Výsledkom je prehadzovanie sa v posteli.

Mastné a ťažké jedlá
Priveľa tuku spôsobuje, že telo musí vynaložiť väčšie úsilie pri jeho spracovaní. Pri trávení sa zvyšuje tvorba kyselín a telo je nepokojné. Navyše sa k tomu často pridáva pocit „ťažoby“ v žalúdku.

Pikantné jedlá
Hovorí sa, že pre obsah kapsaicínu zvyšujú telesnú teplotu, čo spôsobuje, že telo nie je kľudné a niekoľko hodín môže trvať, kým sa upokojí. Neplatí to však vo všeobecnosti. U niektorých jednotlivcov pálivá strava nespôsobuje žiadne problémy.

Alkohol
Nebýva vždy príčinou nespavosti po uložení sa do postele, ale zvykne prebudiť uprostred noci. Dôvodom je, že alkohol vo väčšom množstve uspáva. Ale akonáhle ho začne telo spracovávať, prestáva byť pokojné. Preto sa často stáva, že sa po „prehýrenej“ noci budíte prehnane skoro.

Káva
Kofeín pôsobí stimulujúco, čo pred spaním nerobí dobrotu. Znovu však platí, že to záleží od tolerancie tela jednotlivca, keďže niektorí ľudia sú schopní dať si kávu aj polhodinu pred spaním a zaspia ako bábätko.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #problém #strava #dôvod #výskum #spánok

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...