Jedzte sezónne ovocie a zeleninu aj v zime: Tieto druhy stoja za to!

Je možné, že sa nám v zimnom období zdá, že kvalita ovocia a zeleniny klesá.

04.02.2017 08:00
ružičkový kel Foto:
Ružičkový kel je zeleninou, ktorej sezóna je práve teraz.
debata (1)

V obchodoch môžeme podľahnúť pokušeniu kúpiť si čučoriedky alebo papriky, ktoré zvyčajne jeme v lete, pretože ich považujeme za veľmi prospešné pre zdravie. V skutočnosti však je možné ušetriť peniaze a konzumovať sezónne produkty, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Mnoho druhov ovocia a zeleniny, ktoré máme k dispozícii v zime, nám poskytuje bohatý zdroj výživných látok. Mnohžstvo koreňovej zeleniny sa zbiera v zime. Napríklad červená repa je známa vysokým obsahom vitamínov, minerálov a karotenoidov, je významným zdrojom vlákniny, kyseliny listovej a vitamínov C, E a K.

„Koreňová zelenina je odolná, a je oveľa ťažšie jej živiny pri varení zničiť,“ vysvetľuje hovorkyňa Americkej akadémie výživy a dietetiky Sara Haas. Repa je vynikajúca ako šalát s olivovým olejom, pretože tak sa absorbujú vitamíny rozpustné v tukoch.

Ďalším významným zdrojom živín je fenikel. Obsahuje vitamín C, draslík, vlákninu a kyselinu listovú. Môže sa jesť surový alebo pripravovaný za nízkej teploty do zmäknutia, kedy sa stáva ľahko sladkým.

Ružičkový kel nájdeme v obchodoch po celý rok, ale je to v zime sezónna zelenina, a tak nie je až taká drahá. Je vynikajúcim zdrojom vitamínu C, vlákniny a antioxidantov. Aby si zachoval svoje výživné látky a telo absorbovalo vitamín A, je vhodné piecť ružičkový kel s olivovým olejom, soľou a korením.

Veľmi zdravá je zelenina so zelenými listami. Kapusta, brokolica, špenát a ďalšia zelenina so zelenými listami sú výbornou alternatívou mliečnych výrobkov ako zdroj vápnika, ale aj kyseliny listovej a železa, ktoré sú zvlášť významné pre tehotné ženy.

Citrusové plody máme k dispozícii po celý rok, ale niektoré ich druhy sú lepšie v zime, pretože vtedy vrcholí ich dozrievanie. Pomaranče, grapefruity a mandarínky sú zásobníkmi vitamínu C, vitamínu A a vlákniny. Odporučiť možno aj konzumáciu granátových jabĺk, ktorých hlavná sezóna je počas neskorej jesene a na začiatku zimy. Sú významným zdrojom antioxidantov, betakaroténu, draslíka a vitamínu C. Jadierka je možné jesť za surova ako prídavok do nízkotučného jogurtu alebo sa môžu vylisovať a piť ako ovocný džús.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #ovocie #zelenina #vitamín #zima #chuť #sezónne ovocie

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...