Grep lieči aj ohrozuje. Pozor by si mali dávať najmä ženy!

Grep je jedno z najlepších ovocí proti nachladnutiu a chrípke. Podporuje imunitu, odolnosť a skvele chutí. No opatrne! Je to viac liek ako pochutina, ktorú môžeme konzumovať bez rozmyslu.

27.01.2017 17:00
grep, grap, grapefruit, šťava. citrus, ovocie Foto:
Červený a ružový grep obsahujú lykopén podporujúci funkciu srdca a obnovu buniek.
debata (1)

Poklad v šupke

Grep možno právom považovať za unikátny citrusový plod. V porovnaní s pomarančmi alebo citrónmi má na naše telo liečivejší dopad. Vitamín C podporuje odolnosť, B5 dokonca pomáha krajším vlasom. Výhodou sú flavonoidy, ktoré predlžujú život, ale aj mladosť, pretože vďaka nim pokožka starne pomalšie. Ak siahnete po červených a ružových grepoch, dostanete k „baleniu“ aj betakarotén a účinný lykopén podporujúci správne funkcie srdca a obnovu buniek. Tým sa stáva spoľahlivým bojovníkom proti rakovine.

Vynikajúci pri diéte

Grep vplýva na redukciu hladiny cukrov v krvi. To znamená, že ženy na detoxe, či v diétnom režime si ho nevedia vynachváliť. Áno, je spolu s ananásom silnou dvojkou na pálenie podkožného tuku.

Skvelá vláknina

Najlepšie je grep konzumovať celý, alebo v podobe smoothie. V týchto prípadoch sa zachová celý podiel vlákniny, ktorej obsahuje naozaj dostatok a telo ju využije na kvalitné trávenie a očistu čriev. Menej hodnotné sú odšťavené džúsy, v ktorých sa práve o túto zložku pripravíte.

Pozor na lieky

Grep je známy svojou horkou chuťou, ktorá niekomu lahodí, iný ju nemusí. Jej strojcom je však látka naringín, ktorá si nerozumie s liekmi, prevažne antibiotikami. V niektorých krajinách je dokonca grep považovaný za ovocie vyslovene nevhodné na konzumáciu v chorobe. Je vynikajúcou prevenciou, no ak nastúpi farmakologická liečba, je vhodnejšie s grepmi skoncovať. V kombinácii s liekmi sú spomínané alergické reakcie, prípadne zosilnenie vedľajších účinkov a problémy s trávením.

Opatrne s antikoncepciou

V prípade užívania antikoncepcie formou tabletiek je potrebné spozornieť. Naringín sa v čreve premieňa na naringenín a má vplyv na enzýmy, ktoré môžu ovplyvňovať vstrebávanie účinných látok. Vďaka tomu sa môžu zosilniť vedľajší účinok antikoncepcie, alebo môže zlyhať. Grepy si však pre ich výnimočné vlastnosti odoprieť netreba. Medzi užitím antikoncepcie a konzumáciou grepu, alebo grepového džúsu je vhodné dať si osemhodinovú prestávku. Tak sa nemusíte obávať negatívnych dôsledkov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #antikoncepcia #vláknina #citrusové plody #detox #flavonoidy #grep

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...