Škodí nám pričasté sprchovanie? Viac ako voda je to kozmetika

Dnes je už pre nás celkom bežné, že sa denne sprchujeme. Aj viackrát. Ale je to vždy správne?

29.01.2017 08:00
horúca voda - sprcha Foto:
Sprchovanie sa v horúcej vody môže byť príjemné, ale ak trvá pridlho, pokožke škodí.
debata

Podľa výskumu, z ktorého cituje britský Daily Mail, je pričasté sprchovanie jedným zo spúšťačov tvorby akné. Dôvodom je, že voda v kombinácii so šampónovými penivými prostriedkami môže ničiť mikrobiomálnu vrstvu pokožky a poškodzovať jej ochrannú bariéru.

Napriek tomu, že vzniklo už viacero štúdií skúmajúcich vplyv sprchovania na našu kožu, neexistuje odporúčané číslo toho, ako často by sme mali mieriť do sprchy. Záleží vždy totiž aj od typu pokožky – citlivá pleť a pleť so sklonom k akné je pri častom sprchovaní náchylnejšia na negatívnu odozvu. Nemožno tiež zabúdať na faktory tvrdosti vody, prípadne používané kozmetické prostriedky. Niektoré totiž prehnane vysušujú, alebo obsahujú látky, ktoré koži škodia.

Jedna zo štúdií, ktoré vznikli, porovnáva mikrobióm pokožky medzi bežnými obyvateľmi západného sveta a kmeňom Yanomami, ktorý žije v Južnej Amerike a ktorého hygienické návyky rozhodne nezahŕňajú mydlo či šampón. Ako sa predpokladalo, koža je v ich prípade odolnejšia, pevnejšia a zdravšia.

Aj z toho sa dá usudzovať, že základným problémom pričastého sprchovania je využívanie rozličných kozmetických prípravkov. Rozumnejšie je podľa vedcov staviť na veľmi jemné a šetrné umývacie emulzie a v prípade opakovaného denného sprchovania využívať sprchovacie šampóny len pri jednom z nich.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sprcha #akné #výskum #koza #poškodenie #bariéra

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...