Zbavte sa zbytočného cukru v strave. Toto musíte urobiť!

Vysoký príjem cukrov v strave sa podpisuje na našej váhe, stave pleti či fungovaní metabolizmu a srdcovo-cievneho systému. Ako ho znížiť a optimalizovať?

23.01.2017 13:00
jedlo, strava, vláknina, orechy, zrniečka,... Foto:
Ranná miska s cereáliami je často doslova nabitá cukrom.
debata

Vedzte, že v jedálničku máme často naozaj prehnané množstvo cukru. Stačí pritom pár drobných zmien a denný prídel sa výrazne zníži. Skúste to nasledovne.

Raňajky bez sladených musli

Namiesto ochutených a sladených či pražených cereálií stavte na klasické ovsené vločky. Síce sú tiež bohaté na sacharidy, ale tie, ktoré naše telo využije ako energiu.

Jogurty bez príchutí

Namiesto sladených či ochutených jogurtov, v ktorých sa okrem ovocnej zložky často nachádza aj priveľa cukru, si vyberajte biely jogurt, ktorý dochutíte čerstvým ovocím. Môžete prípadne pridať lyžičku domáceho džemu, o ktorom viete, ako vznikal a koľko cukru ste do neho dali.

Džúsy v krabiciach

Ak chcete ovocie, jedzte ho čerstvé a celé, prípadne si ho odšťavte sami. Väčšina džúsov v škatuliach sú vyrobené z koncentrátu a okrem ovocnej zložky obsahujú aj množstvo sladidla, ktoré nie je pre naše telo potrebné.

Sladené nealko nápoje

Piť treba, ale ideálna je čistá voda, prípadne stolové a minerálne vody, alebo čaje. Rozličné sladené bublinkové či nebublinkové nápoje sú často doslova tekutým cukrom, ktorý si lejeme do hrdla.

Káva a čaj bez cukru

Možno si to ani nedokážete predstaviť, ale vedzte, že bez cukru vynikne skutočná chuť kávy či čaju, ktorý si pripravujete. Nehovoriac o tom, že ak tieto nápoje pijete počas dňa častejšie a viackrát, neosladenými si z denného príjmu cukru ukrojíte poriadny kus.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zníženie #čaj #životospráva #jogurt #cukor #bublinkové #džúsy

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...