Tri detoxikačné varianty, ktoré naozaj niečo prinesú

Zbaviť sa toxínov a prečistiť organizmus - to sú ciele detoxikačných kúr. Mnohé varianty sú zamerané na zásaditú stravu, ale sú aj iné možnosti.

26.01.2017 09:00
smoothies, detox, výživa Foto:
Jeden z vhodných detoxikačných variantov je aj kúra šťavami.
debata

Ayurvéda: Úplná detoxikácia

V indickej kultúre hrá detoxikácia už tisícročia dôležitú rolu. Podľa ayurvédskych princípov by sa malo pre každého nájsť individuálne riešenie. Všetci sme takí rozdielni, ako aj jedy, ktoré sa nachádzajú v našich telách. Táto forma detoxikácie pomôže odstrániť patogény a znížiť hmotnosť, mali by ju uprednostniť hlavne ženy s „temperamentom“. Terapia sľubuje nielen väčší pokoj, ale tiež prinavráti späť energiu. Hneď po prebudení vypite pohár teplej vody ochutenej čerstvo nastrúhaným zázvorom. Nápoj zrýchli metabolizmus a pripraví telo na detoxikačný deň. Na raňajky si doprajte ovsené vločky zaliate prevarenou vodou s nastrúhaným jablkom, na obed celozrnné cestoviny alebo ryžu so zeleninou a na večeru zeleninovú polievku. Mäso alebo mliečne produkty nech sú dnes tabu – prekysľujú organizmus. Deň zakončite kúpeľom s éterickými olejmi alebo parným kúpeľom.

Zásaditá diéta

Veľmi často volíme nezdravý obed. Problém je, že aj týmto spôsobom si v tele hromadíme kyseliny. Káva, cukor, mäso, mlieko, nikotín a alkohol podporujú nerovnováhu medzi kyselinami a zásadami v tele. Preto by sme ich počas zásaditej diéty mali na dva týždne úplne vylúčiť. Namiesto toho zaraďte do jedálnička zdravé potraviny – ovocie a zeleninu. Nebudete hladovať. Každý deň zjete tri jedlá, ktoré zasýtia. Platí tu pravidlo: kyselinotvorným potravinám sa vyhýbať, zásadité si užívať. Začnite deň napríklad zásaditým müsli, na obed si uvarte chutnú polievku a deň ukončite čerstvou dusenou zeleninou. Ak tento plán dodržíte aspoň päť dní, uvidíte, ako sviežo sa budete cítiť.

Kúra šťavami

Ide o veľmi praktický variant detoxikácie. Myšlienka je veľmi jednoduchá. Všetky jedlá dňa nahradíte pol litrom šťavy. Ráno vypijete pohár teplej vody, aby sa telo pripravilo na novú výživu. V súčasnosti existuje veľa poskytovateľov čerstvých ovocných a zeleninových štiav. Je to veľmi praktické, nemusíte sa starať o to, čo cez deň zjete. Doprajete si päť rôznych druhov štiav – a zalejete ich zakaždým pohárom neperlivej vody. Pite pomaly, s chuťou, najlepšie cez slamku. Na šťavy sú vhodné pomaranče, jablká, brokolica, špenát – čokoľvek, z čoho môže telo čerpať cenné živiny. Vitamínový „kopanec“ nahradí aj šálku čiernej kávy. Ak päť dní neprijmete do žalúdka žiadnu tuhú stravu, telo dostane šancu plne sa sústrediť na detoxikáciu. Po piatich dňoch sa budete cítiť zdravšie, budete intenzívnejšie vnímať vône a mať viac energie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #energia #chudnutie #zelenina #zázvor #hlad #detoxikácia #kyselina #toxíny

+ Nie je každý deň dobrým dňom, snažte sa ho sami čo najviac vylepšiť.
Pri najlepšom myslení sa nenechajte...

+ Nebuďte negatívny, práve naopak, konečne máte dôvod na úsmev.
Úspech príde vtedy keď sa budete snažiť a...