Mliečne výrobky pomáhajú k štíhlosti

Pohár mlieka, jogurt a kúsok syra prispievajú k tomu, aby sme boli od malička štíhli a nestali sa obéznymi ani v nasledujúcich rokoch.

20.01.2017 15:00
mlieko, mliečne výrobky Foto:
Konzumovať mliečne výrobky môže pomôcť ku štíhlejšej figúre.
debata

Oproti rozšírenému názoru sa zdá, že mliečne výrobky sú našimi spojencami v boji proti nadváhe, ktorá sa dnes týka aj detí a mládeže. Vápnik spolupôsobí pri absorpcii tukov v črevách a znižuje celkový energetický príjem. Mliečne výrobky sú navyše bohaté na vitamín D a draslík, napísal denník Corriere della Sera.

Časopis European Journal of Clinical Nutrition nedávno priniesol závery analýzy desiatich štúdií o súvislosti medzi mliečnymi výrobkami a telesnou hmotnosťou. Na základe údajov o sledovaní 46-tisíc detí a adolescentov, ktorí boli z rôznych krajín a sledovali ich tri roky, dospeli autori k záveru, že pravidelná konzumácia mlieka a mliečnych výrobkov znižuje o 38 % riziko nadváhy či obezity v neskorších rokoch. Každú porciu navyše sa toto riziko znižuje o ďalších 13 %. Okrem toho deti, ktoré jedia veľa mliečnych výrobkov, majú tiež trochu menej telesného tuku nezávisle od toho, aká je ich ďalšia strava.

Mliečne výrobky sú v mnohých diétach zakázané, pretože sú príliš bohaté na tuky. O mlieku sa diskutuje už roky, pretože ho niektorí považujú za potravinu, ktorá nepatrí do ľudskej výživy. Ako je teda možné, že mliečne výrobky môžu držať váhu na uzde? „Presný mechanizmus pôsobenia proti obezite nie je známy, ale vápnik a proteíny, na ktoré sú mliečne výrobky bohaté, môžu mať rozhodujúcu úlohu,“ vysvetľuje epidémiológ a expert na výživu Ka He z indiánskej univerzity v americkom Bloomingtone.

„Napríklad vápnik redukuje lipogenézu, teda proces, v ktorom organizmus syntetizuje mastné kyseliny a následne lipidy, a zároveň prispieva k lipolýze (odbúravanie tuku uloženého v tukových bunkách) a zasahuje do absorpcie tukov v črevách. Proteíny zvyšujú bazálny metabolizmus, podporujú pocit sýtosti a navyše prispievajú k udržaniu svalovej hmoty. V mliečnych výrobkoch potom nachádzame prvky užitočné v detstve aj dospievaní, ktoré sú napríklad zásadné pre vybudovanie kostnej hmoty, ako je vitamín D a draslík. Ide teda o pokrmy, ktoré nemožno zo stravy vylúčiť, ale naopak, mali by sa na našom stole objavovať pravidelne,“ vysvetľuje Ka He.

V detstve lekári odporúčajú dve porcie so 125 g mlieka alebo jogurtu denne, v dospievaní až tri porcie denne, lebo vtedy sa utvára kostná „rezerva“ pre budúcnosť. Deti by mali tiež jesť dvakrát týždenne syr a s tým, ako rastú, by mali jesť syr trikrát až štyrikrát týždenne. Aj v dospelosti je konzumácia mliečnych výrobkov podľa vedcov spojená so zdravím.

Podľa švédskej štúdie uverejnenej na stránkach American Journal of Clinical Nutrition, ktorá zahŕňala viac ako 19-tisíc žien vo veku od 40 do 50 rokov, umožňuje konzumácia najmenej jednej porcie mliečnych výrobkov denne obmedziť na začiatku menopauzy riziko nadváhy o 30 percent. Nechýbajú ani údaje o význame konzumácie mliečnych výrobkov u dospelých mužov. Podľa francúzskej štúdie zahŕňajúce 960 mužov nad 45 rokov, ktorí boli sledovaní počas pätnástich rokov, sú mliečne výrobky, cereálie a zelenina tými pokrmami, ktoré predlžujú život. Kto pije veľa mlieka, má o 39 % nižšie riziko úmrtia na najrôznejšie choroby. Podobný výsledok sa dosiahol pri konzumácii zeleniny (riziko bolo nižšie o 32 %) a cereálií (o 43 %). Mliečne výrobky tak môžu byť užitočné po celý život.

Podľa Európskej spoločnosti pre gastroenterológiu je v Európe každé tretie dieťa vo veku od šiestich do deviatich rokov obézne alebo má nadváhu. Pritom 90 percent obéznych detí si udržuje kilá navyše aj v dospelosti. Preto experti naliehavo požadujú kampane zamerané na detskú nadváhu či obezitu.

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #výskum #mlieko #mliečne výrobky #štíhlosť #línia

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....