Päť spoľahlivých krokov, ako mať nový rok šťastnejší ako predošlý!

Šťastie a zdravie želané do nového roka nemusí byť len prázdna fráza. Teda ak neostanete pri rečiach, ale spravíte niekoľko zásadných obratov smerom k lepšiemu.

19.01.2017 07:00
šťastie Foto:
Privítajte nový rok so šťastím v duši!
debata (2)

Neinvestujte do vecí

Skúste sa v novom roku zbaviť nutkavej predstavy, že potrebujete nové topánky, plavky, bundu len preto, že ste sa o tom dočítali v módnom časopise. Štúdia z roku 2009 realizovaná na univerzite v San Franciscu totiž ukázala, že ľudia, ktorí míňajú peniaze za aktivity, šport, zážitky, divadlo sú šťastnejší. Dôvodom je, že zážitkami uspokojujeme túžbu po poznaní, interakcii, socializácií, ktoré sú pre pocit šťastia omnoho dôležitejšie ako uskladňovanie vecí a starostlivosť o ne.

Úsmev dokáže divy

Usmejte sa nad vtipom, nad počasím, ale aj nad problémami. Na Michiganskej štátnej univerzite v roku 2011 realizovali prieskum, podľa ktorého dokáže obyčajný úsmev zlepšiť náladu hneď o niekoľko stupňov. Skúste sa jednoducho viac usmievať. Aj v rade pri pokladni majte kútiky úst dohora a nie nadol. Zlepšíte si tým život.

Pohybujte sa

Ľudia, ktorí denne vykonávali pohyb a šport sa cítili šťastnejší. Nebolo to len tým, že posilňovali svoje zdravie. Ich pocit šťastia sa vylepšil aj vďaka tomu, že lepšie dokázali telo zbavovať hormónov, strachu, stresu a pociťovali menej úzkosti. Šport totiž dokáže tieto psychické neduhy veľmi rýchlo poslať kade ľahšie.

Majte ciele

Ak má človek motiváciu, chuť a zmysel, žije šťastnejší život, ako niekto, kto chodí do práce, no nechce sa príliš nenarobiť, radšej sedí pred televízorom. Mať sny a predstavy, ktoré si človek môže plniť sú často pre život obohacujúcejšie, ako keď si vytúžený sen splníme. Nasledujte svoje vnútorné nutkanie a nezadlávi vás do smútku ani pracovná a životná rutina.

Od bohatstva k pohode

Prestaňte sa snažiť o maximalizáciu zarábania peňazí. Peniaze totiž zvyšujú pocit šťastia iba kým dokážu uspokojiť základné životné potreby. No pekný sveter nemusíte nosiť značkový a už vôbec sa kvôli luxusu neoplatí zodrať v práci. Dlhodobé štúdie z Harvardu ukázali, že pocit šťastia nerastie priamo úmerne s príjmom. Mnoho ľudí si stotožňuje šťastie s peniazmi a preto sa nikdy nedokážu uspokojiť. Vždy ich totiž môže byť viac. Nájsť v živote svoju pohodu nie je závislé na výške konta, ale na tom, že človek nájde skutočne to, čo ho baví. Vtedy svoj život naplní radosťou.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #šťastie #Nový rok #predsavzatie #rok

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...