Kurz chudnutia pre ženy. Verte, bolieť vás to nebude

Neplytvajte svojím časom vo fitness centre. Vyskúšajte rýchlo kurz zhadzovania nadbytočných kilogramov. A verte, bolieť vás to nebude.

11.01.2017 17:00
cvičenie, bicykel, fitness, stacionárny... Foto:
Pri intenzívnom cvičení si zvyšujete kondíciu, ale tuk ostáva na svojom mieste.
debata

Ženy sú skutočne z Venuše

Ak chcú muži nabrať svalovú hmotu, musia dvíhať ťažké závažia, prijímať nadbytok kalórií a aeróbnu aktivitu v podobe behu, plávania či bicyklovania by mali obmedziť na minimum. Ženy si vyžadujú iný tréning. Na spevnenie postavy a vyformovanie kritických telesných partií sa nepotrebujú trápiť s ťažkými činkami. Úspech dosiahnu až vtedy, ak na rozdiel od chlapov, použijú závažia minimálne, vrhnú sa na aeróbne športy a upravia si stravu. Milé dámy, máme pre vás tipy, ako sa za pár týždňov dostať do formy, efektívne a natrvalo.

Tajná zbraň fitness modeliek

Aj vy patríte medzi nadšencov športu a najmä toho aeróbneho? Zaručene ste na dobrej ceste k úspechu, ale len v prípade, ak viete ako v tomto ročnom období správne behať, cvičiť na steperi či stacionárnom bicykli. Dámy v túžbe schudnúť čo najrýchlejšie to totiž s telesnou aktivitou preháňajú a verte či nie, robia chybu. Namiesto tukov totiž pri prehnanej športovej aktivite spaľujú svaly, pričom tukové vankúšiky na bruchu zostávajú na svojom mieste. Fitness modelky sa v tréningu so závažiami zameriavajú najmä na spevnenie tela, pričom mu nevenujú podstatnú časť času stráveného v posilňovni. Naopak, viac času obetujú úprave stravy a aeróbnym aktivitám, no nie prehnane veľa času.

Úspech sa skrýva v srdci

Častokrát sa vo fitness centre stretávame so ženami, ktoré na steperi alebo stacionárnom bicykli trávia takmer šesťdesiat minút bez prestávky. Ich srdce pracuje na maximum, z tela sa im vyplavuje veľké množstvo vody a soli. Dobrý pocit z chudnutia je však v tomto prípade len ilúziou. Medzi spaľovaním tukov a budovaním celkovej kondície je veľký rozdiel. Ak sa chcete stať olympijskou hviezdou, tak hodiny strávené vysiľujúcim bicyklovaním, či behom na bežiacom páse, sú pre vás presne to práve. Pokiaľ sa však túžite zbaviť tuku, mali by ste načúvať svojmu srdcu. Odbúravanie tuku z podkožného tkaniva má presné pravidlá, ak sa dodržujú úspech je zaručený. Myslieť pritom treba na vek a tep srdca.

Kedy skutočne chudnem?

Základným pravidlom pri aeróbnych športoch (beh, steper, bicykel) je, aby ste počas tréningu nestrácali dych. To znamená, že by ste mali bez problémov prehodiť zopár slov, napríklad s kolegyňou na vedľajšou bežiacom páse. V prípade, že máte medzi 21 – 30 rokov a chcete chudnúť tuk, váš tep srdca by mal byť do 140 úderov za minútu. Ak poklesne pod túto úroveň, udržiavate si kondíciu. V prípade prekročenia hornej úrovne chudnutie nie je účinné a zlepšujete si svoju vytrvalosť. Vo vyššom veku stačí pri chudnutí vynaložiť omnoho menej energie. Ideálna srdcová frekvencia je medzi 116 – 135 úderov, v staršom veku, teda nad 51 rokov maximálne do hodnoty 131. Na meranie tepu si nemusíte kupovať hrudné pásy ani špeciálne inteligentné hodinky, väčšina bežiacich pásov, steperov či stacionárnych bicyklov vám odmeria tep srdca dotykom cez kovové časti držadiel. Každá z týchto aktivít pre ženu v akomkoľvek veku by nemala presiahnuť tridsať minút.

Trik pre náročnejších

Zlepšiť tréning si môžete už aj v priebehu dvadsaťminútovej aeróbnej aktivity. V zásade sa budete pridržiavať vášho intervalu srdcovej frekvencie. Na stacionárnom bicykli začnite pozvoľna, na nižšom záťažovom stupni tak, aby ste sa priblížili k hornej hranici. Po dvoch minútach a štyridsiatich sekundách si pridajte záťaž o stupeň, o dva. V tomto momente začnite bicyklovať najväčšou možnou rýchlosťou ako vám to dovolí vaše srdce a vydržte v tomto tempe presne dvadsať sekúnd – teda do tretej minúty. Následne znížte záťaž na stacionáre na predchádzajúcu úroveň a udržujte si tep v rozmedzí, ktorý prislúcha vášmu veku. Túto činnosť opakujte až po dobu dvadsiatich minút. Telo vďaka uvedeným krátkym dvadsaťsekundovým úsekom dostáva šok, nestagnuje a kalórie sa spaľujú rýchlejšie. V konečnom dôsledku nielen chudnete, ale vo fitness centre trávite omnoho menej času ako zvyčajne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pohyb #chudnutie #fitnes #aeróbne aktivity #pulzová frekvencia

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...