Zlá nálada a depresia útočia najmä cez zimu. Takto sa im ubránite!

Začína sa to nenápadne. Pomalým skracovaním dňa, odlivom slnečného svetla a do toho všetkého nám zahrala na city aj sviatočná nálada.

10.01.2017 17:00
zima, sneh, zdravie Foto:
Spoľahlivou terapiou na depresiu je "chytať" každé slnko.
debata (3)

Prostredie ideálne na mrzutosť, depresiu a podráždenosť. Existuje však niekoľko vedeckých metód, ako neupadnúť do psychickej temnoty.

Obávaná SAD

Zimná depresia nie je vecou osamelých a meteosenzitívnych ľudí. Od roku 1984 je oficiálnou diagnózou, ktorú s kolegami identifikoval Normal Rosenthal ako seasonal affective disorder (SAD), u nás známu ako zimnú sezónnu depresiu. Jedným z mnohých faktorov, ktoré ju spúšťajú, je nedostatok svetla. No nie je to jediný aspekt, ktorý na nás nepriaznivo vplýva.

Menej vitamínov

Depresia nie je vždy len výsledkom psychickej záťaže. Veľa dokáže ovplyvniť aj stav tela. Lenže už od septembra v strave prirodzene klesá počet vitamínov. Je menej čerstvej zeleniny aj ovocia. To nás unavuje, máme menej energie a stávame sa menej výkonnými. Zlá nálade je preto len dôsledkom. Vhodné je dopriať si koktail z citrusových plodov, telu dodať živiny strukovinami, rybami a jablkami. Prírodnými potravinami, ktoré sú dostupné a neuškodí sem – tam ani tabletka multivitamínu.

Dôležitý vitamín D

Vitamín D si naše telo vyrába pri kontakte pokožky so slnkom. No a slnečných dní je stále menej, preto fabrika naň dostáva závodnú dovolenku. Déčko má pritom priamy vplyv na našu náladu. Preto je neidentifikovateľná depka často spôsobená jeho poklesom. Zo stravy sa pritom získava veľmi ťažko. Nachádza sa v niektorých rybách ako napríklad tuniak, makrela, losos a v niektorých hubách. Spoľahlivou terapiou je však chytať každé slnko. To znamená nesedieť doma a okamžite vyraziť do prírody a na hory. Aj príjem cez tvár môže dostať jeho hladinu do normálu.

Pohyb

Všetko sa to zosype na človeka naraz. Aj naše obvyklé prechádzky, pohyb na vzduchu či ranný beh odkladáme na zimný spánok. Telo tak nemá dostatok endorfínov zo športu a ešte viac klesáme na nálade. Pohyb dokáže dodať energiu aj pocit šťastia. Rozhodne naň nerezignujete. Najlepšie sa cvičí v spoločnosti. Práve sociálne kontakty narúšajú priebeh depky a vytvárajú lepšiu náladu.

Viac svetla

Samotný Normal Rosenthal objavil, že na zimnú depresiu dobre vplýva aj viac svetla zo žiarovky. To síce nedodá vitamín D, ale podporí tvorbu serotonínu, ktorý sa v tme nedokáže natoľko uvoľňovať. Serotonín vedia stimulovať aj cukry. Preto počas zimy máme takú chuť na sladkosti. Ak vás prepadne, zasvieťte radšej svetlo. Budete mať rovnako dobrú náladu, akurát nebudete priberať.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #smútok #prevencia #depresia #zima #zlá nálada

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...