Najdepresívnejší deň roka? Pozor, už čoskoro

Smútok, zlá nálada, strata radosti zo života – toto všetko je jeden deň v roku omnoho silnejšie, ako v ktorékoľvek iné obdobie. A zamáva to takmer s každým.

08.01.2017 08:00
smútok, depresia, choroba Foto:
Smútok a depresívne myšlienky nás prepadnú často práve v januári.
debata (1)

Vrcholí v novom roku…

16. január 2017. Toto je najdepresívnejší deň v tomto kalendárnom roku. Odborníci, na čele s Dr. Cliffon Arnallom sa dlhodobo zhodujú na tom, že tretí januárový pondelok býva pre ľudí tým najhorším dňom roka. Za jeho negatívami sa neskrýva nič magické, ale skôr čisto praktické. Cliff Arnall dokonca vytvoril zložitý matematický vzorec, v ktorom zohľadnil viacero faktorov spôsobujúcich najväčšiu depresiu roka. Na prvom mieste v jeho rovnici je podľa jeho názoru počasie, druhú priečku obsadila zadlženosť, „bronzové“ umiestnenie má čas, ktorý uplynul od Vianoc, no a ďalšími sú neschopnosť zbaviť sa závislosti, strata motivácie i schopnosť naštartovať sa po sviatkoch.

Žiadne žarty

Pre priemerného Slováka sú stresovými faktormi najmä prvé novoročné faktúry, ktoré prichádzajú za drahú elektroniku či mobilné paušály. Samozrejme, v tomto období už väčšina ľudí minie aj januárovú výplatu a do tej ďalšej zostáva nekonečne dlhý mesiac. Vo väčšine prípadov sa rovnako začínajú objavovať prvé splátky za drahé vianočné darčeky alebo prvé výpisy z predvianočných úverov z bánk.

Radšej nič nerobiť…

Pozícia tzv. mŕtveho chrobáka je podľa viacerých zahraničných odborníkov najlepšou, akú môžete v tretí januárový deň roku 2017 zaujať. Samozrejme, splácaniu účtov sa vyhýbať netreba. Obmedziť však treba riešenie vážnych životných udalostí. V tento deň si prosto dajte pauzu od manželských či partnerských hádok, nedávajte výpoveď v práci, ani neprijímajte nevýhodné pôžičky na splatenie dočasnej ťaživej situácie.

Myslite pozitívne

Obrniť proti depresii, ale nielen tej januárovej, sa dá podľa Ligy za duševné zdravie zmenou prístupu k samému sebe. „Spoznávaj seba svoje prednosti i slabosti. Vybuduj si k sebe úctu, ale neber sa veľmi vážne,“ takto znie prvé pravidlo Desatora duševného zdravia tohto združenia. Netreba však zabúdať aj na oddych, pohyb a v neposlednom rade aj na snívanie o krásnych veciach.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #smútok #depresia #január #deň #rok #pozitívna energia

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...