Vedeli ste, že... cukor mal kedysi cenu cesty na Mesiac a zdobil kráľov

Pečenie sviatočných dobrôt si bez sladkých kryštálikov z cukorničky nevieme dnes ani len predstaviť. Vedeli ste, že táto surovina zdobila kedysi koruny kráľov?

06.01.2017 07:00
cukor Foto:
Biely cukor mal kedysi obrovskú cenu.
debata (1)

Žiadna droga chudobných Cukor mal v období vianočných sviatkov zelenú. Pečenie medovníkov, koláčov či iných dobrôt by bez neho nemalo svoje čaro. Keď prižmúrime obidve oči, snahu po štíhlej línii nám tých niekoľko dní nemusí až tak pokaziť.

V prípade, že aj teraz, v novom roku, uvažujete nad prípravou nejakého sladkého potešenia, mohli by ste vedieť, že cukor nebol vždy taký lacný, ako je tomu dnes. A hoci sa mu dáva často prívlastok – droga chudobných, kedysi tomu tak nebolo.

“Najskôr to bola veľmi drahá, takmer nedostupná surovina. Trstinový cukor v stredoveku cez Španielsko priniesli do Európy Arabi a Krištof Kolumbus potom trstinu zobral so sebou aj do Ameriky,” vysvetľuje pre Pravda.sk históriu tejto suroviny MUDr. Igor Bukovský, PhD. z Ambulancie klinickej výživy.

V Amerike sa cukru darilo tak fantasticky, že keď ho už v Karibiku mali prebytok, vymysleli si z neho lahodne sladký alkoholický nápoj, rum. Biely repný cukor, ako ho poznáme dnes, sa vyrába asi od roku 1802.

“Najprv bol taký drahý, ako je dnes pre väčšinu ľudí let na Mesiac. Indickí králi ešte pred naším letopočtom mali dokonca kryštálmi trstinového cukru zdobené koruny,” vysvetľuje jeho význam Bukovský.

Cenu cukru znížilo až prvé umelé sladidlo, sacharín, ktoré bolo vyrobené v roku 1879, teda približne až o tridsať rokov neskôr ako sa z bieleho curku stalá lacná potravina.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Bukovský #cukor #sladké #zaujímavosť

+ Nájdenie radosti v malých veciach vám prinesie veľké šťastie.
Rozpočtová disciplína teraz položí základy budúcej...

+ Vyvážená strava a dostatok odpočinku zlepšia vaše zdravie.
Finančná príležitosť sa ukáže, keď sa to najmenej...