Tu a teraz. Myslite konečne na svoj imunitný systém!

Cítite sa neustále vyčerpaná? Psychicky aj fyzicky? Stačí! Toto je zopár jednoduchých tipov, vďaka ktorým posilníte svoj imunitný systém.

27.12.2016 12:00
cesnak, chladnička, skladovanie Foto:
Strava je alfou a omegou imunitného systému. Posilňuje ho aj cesnak.
debata

Smiech

Smiech uvoľňuje svaly a hormóny šťastia. Štúdie dokonca potvrdili informáciu, že posilňuje imunitný systém. Hľadajte preto zámienky a prítomnosť ľudí, s ktorými sa môžete poriadne narehotať! Nie však občas, pravidelne!

Stres

Stres je príčinou mnohých chorôb. Ak je permanentný (v práci alebo v súkromní), útočí na imunitný systém. Vtedy majú choroboplodné zárodky priam ideálne podmienky! Skúste sa uvoľniť a relaxovať tak často, ako je možné. Ak nie viac, tak aspoň krátko pred spaním, vyhraďte si na to desať minút.

Spánok

Zdravý je ten, kto spí veľa. Naopak, kto si dopraje len 5–6 hodín, dramaticky znižuje počet imunitných buniek. Pripomeňme, že telo potrebuje na zotavenie aspoň 7–8 hodín.

Vitamín D

V zime chodíme z práce do práce – ráno je tma, večer tiež. Avšak slnečné svetlo produkuje vitamín D, ktorý je pre imunitný systém dôležitý. A preto je podstatné zariadiť si to počas dňa tak, aby sme na to slnko vyšli – napríklad počas obedňajšej prestávky. Ak sa to nepodarí, siahnite po vitamínových doplnkoch z lekárne.

Striedavá sprcha

Prepnite si na konci sprchovania studenú vodu, pričom sprchujte sa smerom zdola nahor – stimulujete krvný obeh. Začnite ľavou nohou. Studená sprcha v zime je nepríjemná, to áno, ale stojí za vyskúšanie – o chvíľu vám bude príjemne teplo.

Zelený čaj

Popíjaním zeleného čaju bojujeme proti vírusom a posilňujeme imunitný systém – vďaka rastlinnej látke katechín. Pozor, zelený čaj obsahuje veľa antioxidantov, ale aj kofeín. Večer by sme nezaspávali ľahko, a preto je vhodné, piť ho doobeda.

Pohyb

Najmä v zime máme tendenciu zababušiť sa pod teplú deku, zapáliť si sviečku a sledovať napríklad televízor – a zaspať pri ňom. Pohyb? Nula bodov. Čerstvý vzduch však posilňuje srdce a cievy a tým aj imunitný systém. Dobré by bolo, keby ste raz denne prešli trasu, ktorú si inak pohodlne krátite v električke. A cez víkend pridajte – naplánujte si dlhú prechádzku v prírode, vyberte sa behať alebo aspoň stavte na rýchlu chôdzu.

Vitamíny

Strava je alfou a omegou imunitného systému. Dbajte na prísun potravín, bohatých na vlákninu. Imunitný systém posilňuje brokolica, kapusta, mrkva, cesnak, citróny, maliny a oriešky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #únava #imunitný systém #stres #spánok #vitamín D #smiech #katechín

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...