Či je leto a či zima, vitamín D nám chýba!

Slnečný vitamín je dôležitý pre kosti, rast buniek a dobrú náladu. No stále viac ľudí ho má v tele príliš málo. Toto sú najnovšie poznatky.

28.12.2016 12:00
ryby Foto:
V konzumácii rýb Slovensko výrazne zaostáva. Potrebujeme najmä tučné.
debata

Akú úlohu hrá v tele?

Vitamín D preberá dôležitú rolu pri stavbe kostí a zubov, je zapojený do viac ako 80 rôznych metabolických procesov, má vplyv na štruktúru svalov, posilňuje imunitný systém a pozitívne pôsobí na náladu. Možno ho nájsť skutočne takmer vo všetkých bunkách a ak chýba, mnohé procesy v tele nemôžu hladko fungovať.

Ako ho získať?

Naše telo vytvára slnečný vitamín len čiastočne, a nie v dostatočnom množstve. Pod vplyvom UV žiarenia sa produkuje s pomocou cholesterolu v koži. Ak nie zo slnka, získať ho možno zo stravy. Bohaté množstvo vitamínu D obsahujú tučné ryby (úhor, sleď, losos, tuniak alebo pstruh), hľadať ho možno aj v pečeni a vajíčkach, dobrým rastlinným zdrojom sú šampiňóny a avokádo.

Prečo ho máme málo?

V minulosti sa nedostatok tohto vitamínu pozoroval len v severských krajinách, dnes už chýba aj v našich zemepisných šírkach. Kým odd októbra do marca je dôvod jasný – máme málo slnka, v lete zas nadmerné používanie opaľovacieho krému blokuje absorpciu UV žiarenia na koži. To však pravdaže neznamená, že sa máme prestať natierať. Stačí, ak s tým 15–20 minút počkáme.

Komu hrozí nedostatok?

Ohrození sú nielen tí, čo sa vyhýbajú slnku a nekonzumujú potraviny, bohaté na vitamín D. Telo po 40-tke produkuje menej vitamínu D a do rizikovej skupiny patria tiež obézni ľudia, ľudia s problémami so štítnou žľazou a ochoreniami pečene.

Čo sa deje pri nedostatku

Závažné ochorenie ako je rachitída, sa už dnes neobjavuje. Ale aj ľahký nedostatok môže mať negatívne dôsledky, ktoré sa navzájom často spájajú. Najčastejší je náchylnosť k infekciám, svalová slabosť, nedostatok endorfínov. Dokonca aj demencia a Parkinsonova choroba negatívne ovplyvňuje nedostatok vitamínu D.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slnko #imunitný systém #kosti #koza #cholesterol #vitamín D #dobrá nálada

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...