Priberanie zo soli, mýtus či realita?

Za oblejšie boky, tukové zásoby na bruchu či plnšiu tvár môže aj zložka potravy, o ktorej by ste to nikdy neboli povedali.

11.12.2016 14:10
Soľ je pre naše zdravie prospešné, ale dokáže... Foto:
Soľ je pre naše zdravie prospešné, ale dokáže mať aj mnoho negatívnych účinkov.
debata (1)

Kuchynská soľ pri vyššej spotrebe skutočne pridáva centimetre v kritických telesných partiách.

Soľ, nie vždy nad zlato

Podľa informácií Úradu verejného zdravotníctva SR majú obyvatelia Európskej únie čoraz menšiu fyzickú aktivitu a konzumujú potraviny bohaté na energiu, s množstvom nadbytočných kalórií vo forme tuku, cukru a soli. Dôsledkom toho je zvyšujúci sa počet ľudí s nadváhou a obezitou. "Naša strava je veľmi bohatá na prívod kuchynskej soli, ktorej denný príjem dvojnásobne presahuje odporúčanú dávku. V súčasnosti sa prijíma 10 – 15 g soli denne,” uvádza sa v oficiálnej správe spomínaného úradu. Soľ sa skladá totiž z chemického prvku sodík, ktorý pri vyššom množstve viaže vodu v tele. V praxi to vyzerá tak, že v podkožnom tkanive sa okrem tuku zadržiava aj väčšie množstvo vody.

Kedy ste v norme?

"Príjem soli by nemal byť viac ako 1 čajová lyžica (5g) denne,” informuje úrad, pričom zdôrazňuje, že dané množstvo zahŕňa už aj soľ skrytú v pekárenských výrobkoch, mäsových výrobkoch a v ostatných spracovaných, upravených a konzervovaných potravinách a v hotových pokrmoch. Ak si teda zrátate koľko slaných potravín denne skonzumujete zistíte, že pri dosoľovaní zeleniny, obedov v reštauráciách či polievkach už presahujete odporúčaných 5 g soli na deň. Okrem spomínaného efektu — viazania vody v tele – má nadmerné množstvo sodíka na svedomí aj zvyšovanie krvného tlaku, čo môže vyústiť do srdcového infarktu.

Vynechať vodu – chyba!

Ak počas dňa znížite príjem tekutín a najmä vody v domnení, že sa jej bude menej ukladať v podkožnom tkanive, nerobíte správnu vec. V tomto prípade totiž neplatí priama úmera, čím viac vody vypijete, tým viac jej telo zadrží v organizme. Riešením je skôr kontrola stravovania a najmä príjmu soli. Na začiatok sa odporúča vynechať typicky slané potraviny, akými sú salámy, šunky, syry s vysokým obsahom soli, ale aj pochúťky akými sú chipsy, či pečivo posypané soľou. Aj v tomto prípade platí, že všetko je treba robiť s mierou. V prípade obmedzenia príjmu soli pod minimálnu odporúčanú hranicu, sa vám môže prudko znížiť krvný tlak. Opatrne je potrebné s regulovaním soli narábať najmä v čase zvýšenej fyzickej aktivity, kedy telo zákonite vylučuje viac minerálnych látok, vrátane sodíka.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pitný režim #chudnutie #priberanie #soľ #solenie

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...