Akú daň platíme za maškrty?

Ak túžite zhadzovať nadbytočné kilogramy a netráviť pritom vo fitnesscentre väčšiu časť týždňa, upravte si rýchlo stravu. Spaľovanie niektorých dobrôt pohybovou aktivitou si totiž vyžaduje poriadnu dávku driny.

10.12.2016 17:00
posilňovňa, fitnescentrum Foto:
Najhoršie sú na tom tradične čipsy. Kalórií prijatých z balenia slaných zemiakových lupienkov sa zbavíte po približne 10,5 km intenzívneho športovania.
debata

Zabijaci štíhlej línie

Sladkosti, vyprážané pochúťky a sladené nápoje. V prípade, že tvoria podstatnú časť vášho jedálneho lístka, zbystrite pozornosť. Telo na “zlikvidovanie” kalórií prijatých z mliečnych čokolád, čipsov a kolových nápojov potrebuje väčšiu záťaž ako obvykle. Ich vynechaním už len na niekoľko týždňov sa vaša snaha po ladnejších krivkách značne urýchli.

Prečo je to tak?

Sladkosti obsahujú rafinovaný (biely) cukor v kombinácií s rastlinnými stuženými tukmi. To, že ide o rastlinné tuky, nie je pre ľudský organizmus žiadna výhra. Tieto tuky totiž v stuženej, takzvanej hydrogenizovanej forme, majú na telo negatívny dopad. Rastlinné oleje v tekutej forme, ako sú olivový, sezamový či slnečnicový olej, naopak organizmu pomáhajú.

Čipsy zase v sebe kombinujú veľkú dávku zemiakového škrobu, tuku (transmastné kyseliny), vysoké hodnoty soli a konzervačné látky. Tuk prijatý takouto formou je omnoho agresívnejší, ako je tuk skrytý v mäse či iných potravinách. Rýchlo sa totiž ukladá najmä do rizikových telesných partií, ako sú brucho, boky a zadok.

Je to drina

Pri otázke, či si dopriať kolový nápoj alebo pohár čistej vody, voľte radšej druhú možnosť. Na spálenie kalórií z 0,5 litra sladeného nápoja je potrebné stráviť v posilňovni „zopár“ minút naviac, ako ste zvyknutí. Behom, bicyklovaním na stacionárnom bicykli alebo cvičením na steperi sa ľudský organizmus zbaví cukru z koly po približne dvoch kilometroch.

O niečo horšie je to už len pri 60 gramovej čokoládovej tyčinke (mliečna čokoláda v kombinácii s karamelom). Ak ju chcete spáliť, rátajte s ďalšími približne 3,5 km behu alebo bicyklovania. Podobne je na tom malý hamburger, na odbúranie energie zo sladkej žemle s tučným mäsom je potrebné zabehnúť svižným tempom 4 kilometre.

Najhoršie sú na tom tradične čipsy. Kalórií prijatých z balenia slaných zemiakových lupienkov sa zbavíte po približne 10,5 km intenzívneho športovania.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #fitnesscentrum #maškrty #štíhla línia

+ Každý deň môže byť krásny, otázkou len je, ako sa k tomu postavíte.
Nie je všetko jednoduché, ak chcete niečo...

+ Pokúste sa začať jesť domáce jedlá, budete cítiť, že vám to prospieva.
Odvaha prijať riziko sa vyplatí, budete...