Čo je hygienickejšie? Sklápať, či nesklápať záchodovú dosku?

Americkí vedci z American Society for Microbiology dávajú na túto otázku odpoveď.

15.12.2016 09:00
záchod, bidet, pisoár - WC Foto:
Ohrozená je kúpeľňa s WC v jednom.
debata (5)

Či záchodovú dosku po veľkej potrebe sklopíme alebo nie, je viac ako otázka estetiky. Ukazuje sa, že je to zložitejšie, ako si myslíme: Výskumníci prišli na to, že minimálne každá druhá zubná kefka je zamorená fekálnymi baktériami. Ako to? Celkom jednoducho! Ak sa záchod nachádza v kúpeľni, v ktorej záchodová doska ostáva pravidelne otvorená, kvapôčky pri splachovaní striekajú z misy.

Týmto spôsobom sa baktérie šíria po priestore. A nielen po zemi, ale aj po vyššie položených objektoch, kde sa nachádzajú aj kefky. Logicky z toho vyplýva, že záchodovú dosku treba sklápať! Alebo…? V skutočnosti ani to nie je podľa nemeckého portálu stern.de oveľa lepšie riešenie. Pretože pri sklápaní sa musíme záchodovej dosky dotknúť. A riskujeme, že baktérie síce neskončia na zubnej kefke, ale „nalepia“ sa na naše dlane.

Výskumníci na druhej strane upokojujú, pretože fekálne baktérie ešte nezaručujú, že z nich musíme nutne ochorieť. Takže radšej teda záchodovú dosku nesklápať? Odpoveď znie: Je to jedno! Dôležité je, aby boli hygienické potreby uložené v skrinke a po každej potrebe sme si poctivo umyli ruky.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #zubná kefka #estetika #veľká potreba #záchodová doska #fekálne baktérie

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, to je kľúč k úspechu.
V práci bude pre vás ťažké sa rozhodnúť, popremýšľať nad...

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...