Telo je smädné aj v zime, nezabúdajte na to!

Počas leta si pitný režim strážime akosi ostražitejšie. Ale aj v priebehu zimy je nutné nahrádzať straty tekutín z organizmu.

07.12.2016 13:00
voda, žena, nápoj, zima Foto:
Nezabúdajte na vodu počas zimných mesiacov.
debata

A práve na prísun tekutín zabúdame, pretože sa nepotíme toľko, ako v letných mesiacoch. Navyše, pocit smädu sa nehlási o slovo tak nástojčivo.

Denne ľudský organizmus stratí v priemere 1,5 – 2 l tekutín. A to bez ohľadu na ročné obdobie. Ak preto chceme predísť poruchám z nedostatku tekutín, potrebné je straty nahrádzať počas celého roka. "Keďže organizmus stráca nielen vodu, ale aj minerálne látky, veľmi vhodným nápojom sú pramenité a minerálne vody,“ uvádza MUDr.Katarína Babinská.

MUDr. Katarína Babinská. Foto: archív K. B.
Katarína Babinská MUDr. Katarína Babinská.

Dlhodobý nedostatok vitamínov a minerálov však ovplyvňuje fungovanie celého organizmu. Minerálne vody so svojím obsahom minerálnych látok – predovšetkým vápnika, draslíka, horčíka – sú aj počas sychravého obdobia nevyhnutné pre správny priebeh všetkých chemických a fyzikálnych pochodov v organizme. „Minerálne látky, ktoré sú prirodzenou zložkou minerálnych i pramenitých vôd, pomáhajú pokryť potrebu týchto cenných látok, ktoré v našej strave často chýbajú, a zároveň nahradiť ich každodenné straty,“ hovorí odborníčka.

Dostupnosť minerálov obsiahnutých vo forme ich rozpustných solí je pre bunky ľudského tela okamžitá, priama a nenáročná a nezaťažuje regulačné mechanizmy organizmu, ich využiteľnosť sa riadi aktuálnymi potrebami organizmu.

Vápnik je jedným z najdôležitejších minerálov. Prispieva k zníženiu krvného tlaku, je potrebný na zrážanie krvi, hojenie a činnosť svalov vrátane srdca, znižuje hladinu cholesterolu a prispieva k ochrane pred kardiovaskulárnymi chorobami. Chráni pred bolesťami kĺbov, reumatickými zápalmi, rednutím kostí, či zlomeninami. Udržuje našu pokožku zdravú. Upokojuje nervy, chráni pred nespavosťou, nervozitou, či podráždenosťou.

Horčík je pre správne fungovanie množstva telesných funkcií nenahraditeľný. Vrátane prenosu nervových impulzov, tvorby zubov a kostí a svalových sťahov. Horčík je minerál potrebný pre veľký počet biochemických reakcií v rámci metabolizmu. Zdrojom horčíka sú okrem minerálnych vôd aj orechy, obilniny, listová zelenina. Jeho nedostatok môže viesť k neuromuskulárnej disfunkcii.

Draslík je v tele uložený prevažne vnútri buniek a je potrebný pre mnohé biochemické procesy. Jeho nedostatok poškodzuje nervovú činnosť a srdce. Draslík je tretím najčastejším minerálom v ľudskom tele – po vápniku a fosfore. Takmer celý je obsiahnutý vo vnútri buniek. Naše telo potrebuje pomerne veľké množstvo draslíka, ale napriek tomu je jeho nedostatok v organizme častým javom. Draslík pomáha pri prevencii vysokého krvného tlaku, srdcových a mozgových príhod. Zároveň pôsobí diureticky – pomáha z tela odstraňovať škodlivé látky.

Sodík je pre telo veľmi dôležitá minerálna látka, ktorej hlavnou funkciou je regulovanie distribúcie telesných tekutín a acidobázickej rovnováhy. Sodík podporuje látkovú výmenu bielkovín a uhľohydrátov a taktiež stimuluje činnosť obličiek. Zároveň uľahčuje trávenie tým, že podporuje vylučovanie žalúdočných štiav a pôsobí proti kŕčom vo svaloch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pitný režim #nápoj #zima

+ Výzvy vás posunú ďalej, čeľte im s odvahou.
Ak chcete niečo dosiahnuť, stačí len ísť podľa plánu....

+ Naštudujte si svoje možnosti a začnite sa podľa nich správať.
Mali by ste si uvedomiť, čo ste dokázali a nebyť...