Doplňte telu zinok! Poďakuje vám imunita aj krása

Zinok je prítomný pri metabolických procesoch, v ktorých zohráva významnú úlohu. Okrem toho, že podporuje imunitu organizmu, je účinným bojovníkom na strane ženskej krásy.

22.11.2016 15:00
kyslá kapusta, šošovica Foto:
V šošovici je zinku dosť.
debata

Ak je ho v tele nedostatok, stráda nielen pokožka, ale aj vlasy. Môže sa to prejaviť zhoršením stavu pokožky, vyrážkami na tvári ale takisto lámavosťou nechtov či vypadávaním vlasov. Kde v strave nájdeme zinok? Tu sú jeho najbohatšie zdroje:

Ovsené vločky na raňajky? Obsahujú nielen veľa železa a bielkovín, ale aj zinku. V 100 g ho nájdete 4 mg.

Do ovsených vločiek môžete primiešať orechy a dávku zinku ešte znásobíte. Pekanové orechy, čo sa obsahu zinku týka, vyhrávajú. V 100 g je ukrytých 5,3 mg. To je takmer dvojnásobné množstvo oproti vlašským orechom – tie obsahujú na 100 g 2,7 mg zinku.

Nie pre všetkých predstavuje pečeň pochúťku, ktorú si doprajú pravidelne na tanieri. Pri nedostaku zinku sa však práve toto jedlo odporúča. Teĺacia pečeň hrá prím, na 100 g obsahuje 8,4 mg zinku. Polovičnú hodnotu v sebe ukrýva bravčová pečeň.

Ustrice nie sú práve štandartnou súčasťou nášho jedálnička. Ak si ich však doprajete na dovolenke, vďaka 100 gramom telu dodáte až 22 mg zinku. Ich výhodou je aj fakt, že sú nízkokalorické – na 100/66 kalórií.

Nie je tajomstvom, že šošovica je plná bielkovín. Ale to nie je všetko, pýši sa aj vysokým obsahom zinku. V 100 g ukrýva 3,7 mg. Len o čosi horšie sú na tom fazuľa či hrášok. Celkovo strukoviny sú na zinok bohaté.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pečeň #krása #imunita #orechy #zinok #šošovica

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....