Rýchle chudnutie = nezmysel!

Problém s nadváhou vyriešený? Zatiaľ čo internet zapĺňajú stovky ponúk na super rýchle chudnutie, ženy ktoré sa snažia reálne zhodiť nadbytočné kilogramy majú vlastné, reálne skúsenosti.

20.11.2016 14:05
žena, pekná postava, chudnutie, štíhlosť Foto:
Asi každá žena túži po štíhlom tele.
debata

Zhodiť z brucha, stehien a zadku nie je v ich prípade výsledkom prehltnutia jedného balenia „zázračnej zoštíhľujúcej rastlinky“, ale tvrdej driny. A potvrdzujú to aj fitness tréneri.

Drastické diéty už nie sú trendy

„Samozrejme, každý by chcel schudnúť hneď a bez námahy, nič ale nie je zadarmo,“ upozorňuje kondičný tréner zo spoločnosti EfecFit Marcel Virga na to, že chudnutie je proces, ktorý sa nedá vtesnať do zopár týždňov. Zbavovanie sa tukových zásob si jednoducho vyžaduje svoj čas. Diéty, ktoré sľubujú úbytok na váhe, napríklad desať kilogramov v priebehu jedného mesiaca vôbec nefungujú. Každá žena, ktorá túži po ladnejších telesných krivkách by mala v prvom rade zabudnúť na pokútne diéty od kamarátok a rýchlo vyhľadať odborníka, kondičného trénera. Chudnutie je totiž proces zahŕňajúci úpravu stravy, ale aj životného štýlu. „Na začiatok odporúčam stravovať sa racionálne, teda s rozumom. Neodporúčam žiadne drastické zmeny stravovacích návykov. Strava by mala byť pestrá a vyvážená, vyhnúť sa treba rafinovaným cukrom, bielej múke, vyprážaným jedlám a v neposlednom rade alkoholu. Nahradiť ich zvýšeným príjmom zeleniny a zdravých tukov. Odporúčam každú pohybovú aktivitu, najmä outdoorové prechádzky, korčule, bicykel, plávanie v kombinácií s rozumným posilňovaním vo fitness centre,“ vysvetľuje pre Pravda.sk Marcel Virga.

Pomalé zhadzovania, žiaden jojo efekt

Kondičný tréner pripravuje každej klientke osobitný plán, ktorý zohľadňuje jej telesné proporcie, spôsob stravovania a odporúčané pohybové aktivity. Pod dohľadom odborníka sa nemôže stať, že dôjde k strate motivácie, alebo sa chudnutie vymkne z rúk a skončí sa hladovaním. Každá dáma tak môže na začiatku celého procesu dostať len približnú odpoveď na najčastejšiu otázku dávanú osobným trénerom, a to „Koľko schudnem za mesiac?“ Ak je to príliš, chudnutie nie je postavené na zdravých základoch „Odhad z praxe je niekoľko týždňov až mesiacov,“ pokračuje Virga, pričom ihneď dodáva, že univerzálna odpoveď na túto otázku neexistuje. „Vždy musíme zvážiť množstvo faktorov, ktoré tento proces ovplyvňujú, ako napríklad východisková hmotnosť, z ktorej chcete chudnúť, doterajší životný štýl, metabolizmus a podobne. Ideálny prípad zdravého chudnutia je cca 1–1,5 kg za týždeň teda 4–6 kg mesačne.“

Každá žena je iná…

A každá sa dopracováva k vytúženému cieľu, štíhlejšej postave, iným tempom. Niektoré dámy majú najväčšie tukové zásoby na bruchu, iné si zase nevedia dať rady s väčšími stehnami alebo zadkom. To, kde a prečo sa ukladá tuk na rôznych partiách tela je uložené v genetickom kóde každej ženy. “Príčinu prečo sa tuk ukladá na rôzne partie, treba hľadať vo fyziológií tela a genetických predispozíciách. Druh obezity ale závisí na veľkosti podielu telesného tuku, nie kritickom mieste,“ pokračuje tréner a poukazuje to, že ženám sa síce najviac ukladá tuk v spomínaných telesných partiách, ale zo zdravotného hľadiska je nebezpečnejší tuk uložený v oblasti brucha, kde sa neukladá len pod kožu ale aj do okolia vnútorných orgánov. Ak teda chudnúť, tak s rozumom a najmä nie sama.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #pohyb #chudnutie #jojo efekt #štíhla línia

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...