Nočný nájazd na chladničku

Ak sa vašim večerným rituálom stáva vyjedanie dobrôt z chladničky, zbystrite pozornosť. Táto spočiatku nevinná záľubka môže rýchlo prerásť do obezity spojenej s depresiou.

17.11.2016 14:00
chladnička, jedlo, zelenina, strava, obed Foto:
Nočné vyjedanie sa stáva pravidelným rituálom a vyúsťuje do priberania.
debata

A všetko sa začína nevinne

Najprv vás prekvapí hlad tesne pred spaním, neskôr však bez toho, aby ste si čo to „zobli“, jednoducho nemôžete zaspať vôbec. Vlčí hlad, ako sa vraví nočnému vyjedaniu jedla, dokáže komplikovať životy najmä tým ženám, ktoré majú nepravidelný príjem stravy. Príčinou tohto problému je vynechávanie jedla počas dňa a najmä ráno, čo sa prejaví v nízkej hladine cukru v krvi, nervozitou a závratmi. V prípade, že „zabudnete“ aj na obed a posuniete si ho až na neskoršie popoludnie a medzitým zaženiete hlad malou dobrotou, ako napríklad mliečnou čokoládou či zákuskom, problém je na svete. Tesne pred spaním si vaše telo vypýta to, čo počas dňa nedostalo – niekoľko porcií jedla naraz.

Pokazí chrup i postavu

Vlčí hlad si nevyberá medzi zdravým a dobrým jedlom, prinúti telo konzumovať všetko bez ohľadu na to, či ide o klobásky, zákusky alebo sladké nápoje. Okrem nepravidelného stravovania počas dňa sa často vyskytuje aj u žien, ktoré užívajú lieky ovplyvňujúce náladu. V konečnom dôsledku sa stáva pravidelným nočným rituálom a vyúsťuje do priberania na telesnej hmotnosti, zhoršovania trávenia a prehlbovania depresie. „Nočným vyjedačom“ chladničiek sa často kazia zuby, zhoršuje sa kvalita pleti a sú náchylnejší na sezónne ochorenia.

Začnite jesť, ale ráno

Najčastejším riešením tohto problému je pravidelné stravovanie, v ideálnom prípade ráno, na obed a večer. Ak si však namiesto raňajok doprajete čiernu kávu s cigaretou, ranné jedlo do seba v priebehu niekoľkých hodín nedostanete. Kofeín obsiahnutý v káve, ale aj nikotín z cigariet spôsobujú nechutenstvo. Naopak, vlažná voda s vytlačeným citrónom dokáže žalúdok hneď zrána príjemne pohladiť a naštartovať chuťové poháriky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #obezita #hlad #chladnička #vyjedanie

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...