Keď sa priberá aj z vody (tej osladenej)

Strážite si štíhlu líniu vyhýbaním sa mastným, vyprážaným jedlám a sladkostiam, no i napriek tomu ručička na váhach ukazuje rovnaké číslo, ak nie vyššie?

09.11.2016 17:00
ovocie, zelenina, šťava Foto:
Riedené čerstvo lisované zeleninové šťavy nesmú chýbať v pitnom režime.
debata

Problém môže byť v tom, čo pijete. Aj z vody sa dá totiž pribrať, ak je v nej zopár lyžičiek cukru.

Ste to čo pijete

Ak je vašou túžbou schudnúť, skúste sa vyhýbať sladeným nápojom. Sacharidy fruktóza (ovocný cukor) a sacharóza (tzv. biely, rafinovaný cukor) sa nachádzajú vo veľkom množstve v kolových nápojoch, džúsoch, ľadových čajoch, energetických drinkoch a dokonca i v niektorých minerálkach. Počítajme spolu. Ak má jedna kocka cukru cca štyri gramy a liter kolového nápoja približne sto gramov cukru, dokopy je v jednolitrovej fľaši približne dvadsaťpäť kociek bieleho cukru. A to je už čo povedať.

A čo tak „zdravé“ džúsy?

Takzvané stopercentné ovocné džúsy sú často vyrábané z koncentrátu, ktorý obsahuje veľký podiel ovocných cukrov, najmä fruktózy. Podľa popredného českého odborníka na výživu Martina Jelínka, ak je diéta založená na pohybovej aktivite, nie je nutné sa vyhýbať menším množstvám džúsu. Martin Jelínek pritom poukazuje na skutočnosť, že pri výbere týchto nápojov treba byť zvlášť opatrný, pretože ako zdôrazňuje „niektoré inštitúcie robia náhodné testy kvality džúsov vyrábaných z koncentrátu a ukazuje sa, že často i nadpolovičná väčšina týchto vzoriek je výrobcami obohatená o ďalšie cukry.“

Sladidlám dajte červenú

„Je nevyhnutné vyhýbať sa akýmkoľvek sladidlám, pretože neobsahujú žiadnu energiu a nezáleží na tom, či majú prírodný pôvod alebo sú pripravené synteticky. Napríklad, ak ste v situácii, že máte nízku hladinu krvného cukru (tzv. hypoglykémia), vypijete sladený nápoj, ktorý nemá žiadnu energiu, ale hladina krvného cukru sa nezvýši,“ varuje pred sladidlami v nápojoch výživový poradca. Ako ďalej vysvetľuje, stavy hypoglykémie sú často sprevádzané so stresovými situáciami, pričom v ľudskom organizme dochádza k uvoľňovaniu stresových hormónov, najmä kortizolu. Konzumáciou sladidlom ochuteného nápoja sa organizmus dostáva ešte do väčšieho stresu. „Naviac, metabolizmus sa prepína do katabolického režimu, v ktorom dochádza k vyššiemu ukladaniu tukových zásob, takže celá snaha schudnúť je takto blokovaná.“

Zeleninové šťavy a voda ÁNO

Ak sa rozhodujete, z čoho „vyskladáte“ svoj pitný režim, jednoznačne voľte nesladené nápoje, najlepšie pitnú vodu a riedené zeleninové šťavy. A prečo sú sladené nápoje také nebezpečné? Majú hneď dve nevýhody: „Prvá spočíva v sladkej chuti, na ktorej si postupne budujeme závislosť. V reálnom živote tak máme automaticky tendenciu vyberať si potraviny so sladkou chuťou, čo sa prejavuje nielen na nadváhe, ale i na riziku inzulínovej rezistencie a z nej vznikajúcej cukrovky druhého typu,“ varuje Martin Jelínek. Druhou nevýhodou je vysoký glykemický index sladených nápojov, pričom v tele sa prudko zvyšuje hladina krvného cukru a nevyužitá energia sa ukladá v podobe podkožného tuku. „Z tohto dôvodu je vhodné voliť nápoje, ktoré obsahujú energiu, ale v malých množstvách, ako sú napríklad riedené čerstvo lisované zeleninové šťavy,“ dodáva pre Pravda.sk Jelínek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pitný režim #priberanie #cukor #sladidlá #štíhla línia #zeleninová šťava

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...