Detoxikačné kúry sú škodlivé. Toto vám spravia s telom!

Detoxikácia sľubuje vyčistiť organizmus od škodlivých látok a zároveň rýchlo schudnúť.

07.11.2016 12:00
Jarná detoxikácia Foto:
Detoxikácia či pôst? Je to naozaj zdravé?
debata (1)

Faktom ale je, že organizmus už sa čistí sám, a to vďaka obličkám a pečeni. Aj kilogramy, ktoré rýchlo zhodí, sa čoskoro vracajú. Detoxikačné nápoje nečistia organizmus a navyše spomaľujú metabolizmus, upozorňujú vedci, ktorí sa problematikou zaoberajú.

Keď sa cítime previnilo, že sme to prehnali s jedlom a pitím, máme často zároveň pocit, že sme intoxikovaní. Prečo teda nevyskúšať nejakú tú prečisťovaciu kúru, ktorými sa to na internete len tak hemží. Detoxikácia nám sľubuje, že očistí organizmus od škodlivých látok a zároveň že nám umožní veľa a rýchlo schudnúť. Ide ale o falošné sľuby.

V jednom z dokumentov Harvardovej univerzity sa zdôrazňuje, že existenciu údajných toxínov by bolo treba najprv preukázať. „Medicína pozná len jednu reálnu detoxikáciu, a to od alkoholu, liekov a jedov pomocou špecifických procedúr. Toxíny, ktoré sú zodpovedné za bolesti hlavy, ďalšie bolesti, tráviace problémy, únavu či depresiu, sa neodstránia takzvanou prečisťovacou kúrou, ale zlikviduje ich sám náš organizmus, ktorý je na to dokonale vyzbrojený. Obličky a pečeň postupne neutralizujú a vypudia z tela kovy a chemické látky, ktoré by nám mohli škodiť. Džús alebo niečo podobné nám v tom nepomôže,“ uvádzajú vedci z Harvardskej univerzity.

Pokiaľ ide o zhadzovanie kilogramov, všetky očisťovacie kúry drasticky znižujú bazálny metabolizmus. Organizmus, ktorý je vystavený takmer pôstu (nápoje väčšinou nahrádzajú jedlo), nastolí pohotovostný režim a spomalí svoje funkcie. Vďaka tomu, že konzumujeme málo kalórií, síce chudneme, prichádzajú však vedľajšie účinky ako je únava, návaly neovládateľného hladu, problémy s dýchaním, bolesť hlavy a problémy so stolicou.

Po ukončení detoxikácie sa zhodené kilogramy rýchlo vracajú. Navyše strácame tekutiny, a tak akonáhle sa vrátime k bežnému stravovaniu, vracia sa aj pôvodná váha, upozorňujú vedci. V prečisťovacích programoch chýbajú proteíny a ďalšie podstatné výživné látky. Obsahujú len málo sacharidov a často sú doplňované preháňadlami, ktorá vyvolávajú dehydratáciu, stratu elektrolytov, ktoré kontrolujú vodnú rovnováhu v tele, a objavujú sa problémy s črevami.

Tieto diéty môžu ťažko poškodiť črevnú mikroflóru a ak ich často opakujeme, vystavujeme sa riziku metabolickej acidózy. Tá ohrozuje elektrolytickú rovnováhu, keď sa krv stáva kyslejšou, čo môže viesť k veľmi vážnym následkom.

Ako poznamenal taliansky denník Corriere della Sera, technikám, ktoré sľubujú prečistenie čriev, je lepšie neveriť. V črevách totiž „odpadový“ materiál neprilieha k stenám, preto je zbytočné čreva „premývať“, aby sme sa zbavili teoreticky toxických látok z črevných stien. Riziká, ktoré pri detoxikačných kúrach vznikajú, prevyšujú ich prípadný prínos.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #jedlo #zivot #detoxikácia #škodlivosť

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....