Potrebujete posilniť imunitu? Skúste to s éterickými olejmi!

Čo sa týka éterických olejov, mnohí v prvom rade myslia na to, že rozvoňajú celý byť. A pritom sa tieto esencie už stáročia používajú ako liečebné prostriedky.

07.11.2016 17:00
aromaterapia, sviečky, éterické oleje Foto:
Aj jeseň má niečo do seba. Obklopiť sa voňavými olejčekmi, inhalovať a relaxovať...
debata

Predovšetkým v chladnom a vlhkom ročnom období dokážu posilniť imunitný systém. Ako pre rakúsky časopis Woman vysvetlila fyzioterapeutka Nadine Petzel, „éterické oleje pozitívne pôsobia na imunitný systém tým, že podporujú samoliečivé sily tela“. Aj ona osobne používa tieto oleje pri terapiách a masážach. „Rastliny produkujú esenciálne oleje, aby sa prispôsobili svojmu prostrediu a odohnali od seba baktérie, víry a plesne,“ vysvetlila.

Levanduľa

Olej posilňuje telesné obranné mechanizmy a dáva „svetlo duše“ v stresovom období. Pôsobí harmonizujúco, upokojujúco a je vynikajúci pre pleť. Expertka radí: „Nakvapkajte si pár kvapiek levanduľového oleja na vankúš, alebo ich naneste priamo na chodidlá. Pár kvapiek možno zmiešať aj s čistiacim prostriedkom na pranie – bielizeň bude úžasne voňať!“

Škorica a klinčeky

Éterické oleje zo škorice a klinčekov pôsobia ako prírodné antibiotikum. Zabraňujú množeniu baktérií a môžu sa preto používať najmä pri prechladnutí. „Olej sa môže buď inhalovať priamo z fľaše alebo odporúčam pár kvapiek nakvapkať do difúzera,“ radí fzyioterapeutka.

Rozmarín

Zlepšuje pozornosť, pomáha pri apatii a uvoľňuje svaly. Pre prechladnutého môže znamenať hotový zázrak. Stačí nakvapkať pár kvapiek oleja do misky s horúcou vodou, prehodiť uterák cez hlavu a inhalovať hlboko a pomaly, až kým nebudeme znova voľne dýchať. Olej možno tiež vmasírovať do bolestivých oblastí. Čisté éterické esencie, predtým, ako ich nanesieme na pleť, možno zriediť s mastným olejom a vmasírovať krúživými pohybmi.

Oregano a tymián

Táto kombinácia sa hodí obzvlášť pri kašli a ochorení dýchacích ciest, olej prispieva k rýchlemu zotaveniu. Najlepšie je vmasírovať ho priamo do chodidiel, ale keďže čistý oregánový olej môže byť pri nanášaní na pleť príliš horúci, odporúča sa zmiešať ho s čistým rastlinným olejom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prechladnutie #imunitný systém #stres #škorica #chodidlo #éterické oleje

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...