Viac tvárí šalvie. Všetky sú liečivé!

Máloktorá bylina je tak inšpiratívna, liečivá aj zaujímavá ako šalvia. Má množstvo druhov a niekoľko zaujímavých spôsobov použitia.

04.11.2016 17:00
šalvia, liečivé rastliny Foto:
Vôňa šalvie je pre hmyz nepríjemná a vie pohlcovať pachy.
debata

Indiáni a šamani ešte aj dnes používajú šalviu na vyháňanie zlých síl a v našich zemepisných šírkach sa používa obvykle na odoháňanie chorôb.

Lekárska aj biela

Dva najznámejšie druhy. Lekárska šalvia obsahuje množstvo pozitív ako vitamíny A, B, C, E, K, zo stopových prvkov draslík, vápnik, meď, železo, horčík, mangán, zinok a selén. Používa sa ako korenie, silica, sušená bylina. Biela šalvia je najaromatickejšia a preto sa využíva najmä dym z nej ako antiseptický, hojivý aj očistný. Aj z nej sa však robia kúpele, či obklady.

Kloktať, piť aj masírovať

Silný odvar zo šalvie lekárskej potláča zápaly ústnej dutiny. Pomáha pri paradontóze, odhalených krčkoch a aftách. Obklady používame na opuchy, rany aj alergické reakcie. Piť šalviu sa odporúča pri chrípke, nachladnutí, uvoľňuje hlien a aktivuje imunitu. Pomáha aj pri tráviacich ťažkostiach. Rozdiel je v sile výluhu. Na pitie použite čajovú lyžičku na hrčiek viacej vody a lúhujte 4 – 5 minút. Na kloktadlo aj obklady polievkovú lyžicu na dva deci vody a lúhujte 15 minút.

Pomáha na ženský problém

Čaj zo šalvie vďaka fytoestrogénom podporuje plodnosť a pomáha správne regulovať hladiny ženských hormónov v tele. Preto je účinný pri prechode, bolestivej menštruácii a nejednej žene už dopomohol k otehotneniu.

Ideálna na pachy aj hmyz

Samotná vôňa šalvie je pre hmyz nepríjemná a vie pohlcovať pachy. Ak chcete jej efekt zintenzívniť, môžete pár lístkov zapáliť a vydymiť miestnosť. Potom je nutné dobre vyvetrať. Použiť je možné bielu aj lekársku šalviu. Efekt je zaručený. Funguje dokonca aj v exotických krajinách, keď je dôležité vyhnať nepríjemné komáre, či muchy. Preto ju cestovatelia vždy majú niekde na blízku.

Potrebná je prestávka

Šalvia má svoju moc a preto nie je najlepšie nechať sa ňou úplne ovládnuť. Maximálna dĺžka užívania šalviového čaju je tri týždne, potom je nutné si dať prestávku. Úplne nevhodnou spoločníčkou je pri kojení aj počas tehotenstva. Blokuje tvorbu materského mlieka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vôňa #liečivé rastliny #bylinky #šalvia #fytoestrogén

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...