Chutná, voňavá a zdravá! Taká je jeseň na tanieri

Načo kupovať potraviny z konca sveta, keď nám rovno pod nosom dozrieva ten najlepší mix prírody?

19.10.2016 17:00
jeseň, zelenina na tanieri Foto:
Sezónne potraviny sú nášmu telu prirodzené.
debata (2)

Sezónne stravovanie nie je módnym hitom, i keď sa v súvislosti so zdravým životným štýlom aktuálne skloňuje naozaj často. Naše ovocie a zelenina nielen chutia a voňajú celkom inak, ale organizmu poskytujú látky, ktoré v danom ročnom období skutočne potrebuje. „Sezónnu zeleninu a ovocie sa oplatí konzumovať pre vyšší obsah živín v porovnaní s potravinami, ktoré museli precestovať polovicu sveta, kým sa dostali do našich obchodov. Navyše, sezónne potraviny sú nášmu telu prirodzené, keďže príroda nám sama naservírovala mix vitamínov a minerálov podľa potrieb nášho organizmu. A to aj vzhľadom na ročné obdobia,“ uvádza výživová poradkyňa Petra Kopecká.

Len sa ich nebojte

Veľa z nás sa roky pridŕža zaužívaných receptov, ktoré síce chutia skvelo, ale už ničím neprekvapia. Pritom jeseň má ponuku priam nekonečnú. „Ja zbožňujem pridávať do pokrmov jedlé gaštany. Nebojte sa nimi ozvláštniť šaláty, uvariť z nich polievku či podávať ich ako prílohu k mäsu,“ odporúča výživová poradkyňa. Tekvicové semiačka chrumkáme pred televízorom pravidelne. Ale čo ich pridať do polievky? „Posypem nimi husté zeleninové krémy, dajú sa pridať do raňajkových kaší aj do šalátov.“ A samostatnou kapitolou sú kúsky ovocia v šalátoch, ktoré sa u nás takisto veľmi ,nenosia'. „Šalát fantasticky osvieži hrozno, jablko či hruška. Tá sa najviac hodí k parmezánu, rukole a vlašským orechom.“

Čo si pýta telo?

Jeseň prináša po letných horúčavách pre naše telo príjemnú zmenu. A tú si pýta organizmus aj v strave či v pitnom režime.

„Veľa ľudí si prestáva uvedomovať potrebu tekutín, ktorá sa v chladnejšom počasí nehlási o slovo tak nástojčivo ako počas horúčav. Telo potrebuje vodu. Výborným doplnkom pitného režimu môžu byť smoothie. Počas jesene ich pripravujeme z mrkvy, cvikly či jabĺk,“ opisuje Kopecká.

Dôležitý je aj vitamín D, ktorý sa v tele tvorí vďaka pobytu na slnku. A jeseň má slnečných dní podstatne menej. Preto je dobré siahnuť po potravinách, kde sa vitamín D prirodzene nachádza. „Výbornými jesennými zdrojmi vitamínu D sú huby, napríklad pečiarka. Veľa "déčka' majú aj tekvicové semiačka.“

Jesenné snacky? Vyskúšajte nové chute

Zelerové hranolčeky
Zeler očistíme a pokrájame na hranolčeky. Vložíme do vody s citrónom, osušíme, poukladáme na plech. Potrieme kokosovým olejom s cesnakom, posolíme. Pečieme 30 minút pri 180 stupňoch Celzia.

Cuketové čipsy
Cuketu pokrájame na kolieska, osolíme, okoreníme grilovacím korením, môžeme posypať parmezánom a poukladáme na papier na pečenie. Pečieme v rúre 20 minút pri 220 stupňoch Celzia.

Mrkvové špagety
Škrabkou na zemiaky nastrúhame mrkvu na slíže, orestujeme na masle ghee a podávame ako klasické cestoviny s obľúbenou omáčkou.

Top ponuka jesene podľa odborníčky

Vlašské orechy
Vynikajú vysokým obsahom omega 3 mastných kyselín, veľkým množstvom antioxidantov, medi a kyseliny listovej. Sú výbornou prevenciou srdcovo-cievnych chorôb.

Cvikla
Možno ju konzumovať celú, nielen červenú buľvu. Listy sa pridávajú do šalátu alebo sa upravujú ako špenát. Červená repa obsahuje veľké množstvá vitamínu C, železa, vlákniny a draslíka. Má výrazný efekt pri znižovaní krvného tlaku.

Cibuľa
Má fantastické protizápalové a antioxidačné účinky. Najviac antioxidantov obsahuje žltá cibuľa, má ich až 11-krát viac ako cibuľa biela. Najlepšie pre naše zdravie je konzumovať cibuľu surovú. Ak takú neobľubujete, môžete ju dusiť, ale maximálne 5 minút. Potom stráca svoje účinné látky.

Huby
Zohrávajú dôležitú úlohu v posilňovaní imunitného systému, pre svoje protizápalové pôsobenie pomáhajú pri reumatoidnej artritíde. Šampiňóny či hliva majú protirakovinové účinky. Ak k nim pridáme cibuľu a listovú zeleninu, pôsobenie blahodarných látok z húb v organizme ešte umocníme.

Kyslá kapusta
Významný je najmä obsah probiotických baktérií, vlákniny, vitamínov C, B, K a železa. Nielen mrkva, ale aj kapusta je vynikajúca pre zdravie našich očí. Výhodou je jej dlhá trvácnosť. Najdôležitejšie je kupovať kapustu nepasterizovanú a pridávať ju k jedlu tepelne neupravenú.

Článok vyšiel v novej ženskej prílohe Pravdy – v magazíne MiA.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #zelenina #jeseň #huby #mrkva #cibuľa #zeler #cuketa #ženský magazín MiA

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...