Sama či v páre? Viete, kedy bude vaše cvičenie efektívnejšie?

Keď príde na cvičenie, ste skôr samotárka, alebo vyrážate za aktivitami len v sprievode kamarátok? A ktorá z týchto možností je lepšia?

15.10.2016 08:00
schody, cvičenie, fitnes Foto:
Aj ranný beh môže byť efektívnejší, ak ho absolvujete vo dvojici.
debata

Hoci niekto by mohol tvrdiť, že cvičenie v kamarátskej dvojici prináša horšie výsledky, keďže popri ňom sa často odohráva aj množstvo rozhovorov a ľudia nie sú až tak sústredení na aktivitu, opak je pravdou. Aspoň podľa vedeckého prieskumu, ktorý uskutočnil tím vedcov na univerzite v Aberdeen.

Výskumný tím pozoroval dve skupiny cvičiciach osôb. V jednej boli sústredení tí, ktorí cvičili sami a nijako nemenili svoj dovtedajší tréningový plán. V druhej spojili jednotlivcov s vybraným partnerom a nechali ich cvičiť spolu.

Ukázalo sa, že skupina s cvičiacim partnerom vykonávala väčšiu a intenzívnejšiu aktivitu ako tá skupina, v ktorej jednotlivci cvičili sami. Vedúca štúdie, doktorka Pamela Rackow pre portál NYMag.com uviedla, že dôvodom, prečo sa viac darilo ľuďom v skupine, je emocionálno-sociálna podpora vo dvojici. „Pochopili sme, že omnoho dôležitejším prvkom v párovom cvičení je povzbudzovanie jeden druhého než samotné cvičenie vo dvojici,“ komentovala Rackow.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #pár #efektivita #výkon

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, to je kľúč k úspechu.
V práci bude pre vás ťažké sa rozhodnúť, popremýšľať nad...

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...