Mnohí z nás žijeme život, v ktorom si stres a zotavenie podávajú kľučku, pričom stres má u každého predsa len navrch. Často je strava jediným aspektom v živote, v ktorom môžeme skutočne niečo dobré spraviť. Z toho dôvodu čoraz viac ľudí venuje zvýšenú pozornosť tomu, čo konzumuje.
Stres je nezdravý
A pri mnohých pozitívnych vlastnostiach, ktoré zdravá strava má, sa jednoducho nedá veriť novej štúdii, ktorú priniesli vedci z americkej univerzity Ohio State Unviersity. 58 žien sa podrobilo stresovému testu, bola im odoberaná krv po tom, čo sa naraňajkovali. Raňajkovali väčšinou zdravé alebo nezdravé mastné kyseliny.
Dve skupiny, rovnaký výsledok
Tieto ženy boli rozdelené do dvoch skupín. V prvej skupine konzumovali nasýtené mastné kyseliny, v druhej zdravé, nenasýtené. Na druhý deň boli oslovené s tým, koľko stresu mali, ale nielen v práci, ale aj doma. Samozrejme, zistilo sa, že ženy, ktoré jedli nezdravé mastné kyseliny, mali vyššie zápalové hodnoty.
Stres ich vymaže
Ale aj pri vystresovaných účastníčkach, ktoré jedli zdravé raňajky, sa nedal spozorovať žiaden rozdiel v porovnaní s druhou skupinou. Jednoducho povedané, znamená to, že stres pozitívne vlastnosti zdravej výživy „vymaže“.
Časom sa zhoršujú
Autorka štúdie, Martha Belury, však na tlačovej konferencii zdôraznila, že dôležitejšie je dopriať si zdravý obed. Je dôležité si uvedomiť, že zápalové hodnoty sa časom zhoršujú, ak sa nevenuje pozornosť strave, dostatočnej relaxácie po stresových situáciách.