Stres vymaže pozitívne vlastnosti zdravej stravy

Veľké smoothie s kopou ovocia a potom stresujúce pracovné stretnutie. Táto štúdia odhaľuje, prečo by sme rovno mohli jesť palacinky.

14.10.2016 13:00
raňajky Foto:
Čo takto dať si... raňajky!
debata

Mnohí z nás žijeme život, v ktorom si stres a zotavenie podávajú kľučku, pričom stres má u každého predsa len navrch. Často je strava jediným aspektom v živote, v ktorom môžeme skutočne niečo dobré spraviť. Z toho dôvodu čoraz viac ľudí venuje zvýšenú pozornosť tomu, čo konzumuje.

Stres je nezdravý

A pri mnohých pozitívnych vlastnostiach, ktoré zdravá strava má, sa jednoducho nedá veriť novej štúdii, ktorú priniesli vedci z americkej univerzity Ohio State Unviersity. 58 žien sa podrobilo stresovému testu, bola im odoberaná krv po tom, čo sa naraňajkovali. Raňajkovali väčšinou zdravé alebo nezdravé mastné kyseliny.

Dve skupiny, rovnaký výsledok

Tieto ženy boli rozdelené do dvoch skupín. V prvej skupine konzumovali nasýtené mastné kyseliny, v druhej zdravé, nenasýtené. Na druhý deň boli oslovené s tým, koľko stresu mali, ale nielen v práci, ale aj doma. Samozrejme, zistilo sa, že ženy, ktoré jedli nezdravé mastné kyseliny, mali vyššie zápalové hodnoty.

Stres ich vymaže

Ale aj pri vystresovaných účastníčkach, ktoré jedli zdravé raňajky, sa nedal spozorovať žiaden rozdiel v porovnaní s druhou skupinou. Jednoducho povedané, znamená to, že stres pozitívne vlastnosti zdravej výživy „vymaže“.

Časom sa zhoršujú

Autorka štúdie, Martha Belury, však na tlačovej konferencii zdôraznila, že dôležitejšie je dopriať si zdravý obed. Je dôležité si uvedomiť, že zápalové hodnoty sa časom zhoršujú, ak sa nevenuje pozornosť strave, dostatočnej relaxácie po stresových situáciách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #raňajky #zdravá strava #stres #odber krvi #relaxácia #zápalové hodnoty

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...