Prevencia pred otehotnením - stále na ženských pleciach

Spoliehajú sa na ne milióny žien. Antikoncepčné tabletky. Milión z nich boli pozorované v štúdii, ktorá trvala trinásť rokov. Výsledok? Súvislosť medzi hormonálnou antikoncepciou a depresiou je jasná.

10.10.2016 15:00
antikoncepcia, rozhodnutie, zodpovednosť Foto:
Brať či nebrať? A po čom siahnuť? To je otázka!
debata (1)

Za akú cenu?

V 60-tych rokoch sa vynález antikoncepcia oslavoval ako „záchranca“. Sme radi, že si sa objavil na trhu! A naozaj, vďaka antikoncepcii získalo veľa žien, dovtedy netušenú slobodu a kontrolu nad vlastným telom. Medzičasom si však čoraz viac žien začalo klásť naliehavú otázku: Za akú cenu?

Migrény, apatia a spol.

Apatia, zmeny nálad, migrény, zvýšené riziko trombózy – to je len zrnko problémov, na ktoré sa ženy, užívajúce antikoncepciu sťažujú. Aktuálne vyplával na povrch ďalší problém – súvislosť medzi užívaním hormonálnej antikoncepcie a depresiou.

Testovaných milión žien

V centre pozornosti boli medicínske údaje viac ako milión žien a mladistvých vo veku medzi 15–34 rokov. Ženy, ktoré brali kombinované prípravky, mali už po šiestich mesiacoch o 23 percent vyššiu pravdepodobnosť, že im budú predpísané antidepresíva, ako ženy, ktoré spomínané „záchranné“ pilulky neužívali. Ženy, ktoré sa denne spoliehali na tzv. minitabletku, mali až o 34 percent vyššiu pravdepodobnosť, že im bude diagnostikovaná depresia.

Hotová explózia

Medzi dospievajúcimi dievčatami toto percento doslova explodovalo: Pri kombinovaných preparátoch stúpa pravdepodobnosť na 80 percent, pri minitabletke sa zdvojnásobuje. Pozor. Vedľajšie účinky pri tzv. alternatívnych formách antikoncepcie ako je vnútromaternicové teliesko, hormonálne náplasti či vaginálny krúžok, neboli výsledky nádejnejšie. Tie rovnako zvyšovali riziko depresií.

Znamená to sexizmus

Vyvoláva to otázku „prečo je to tak“? A prečo ešte aj v roku 2016 je zodpovednosť za prevenciu tehotenstva prevažne ženskou záležitosťou? Autorka a občianska aktivistka Holly Grigg-Spall sa zamýšľa: „Keď vezmete do úvahy, že žena je v jednom cykle plodná len šesť dní, zatiaľ čo muž každý jeden deň, potom fakt, že zabraňovanie tehotenstva je na našich pleciach a znamená záťaž na naše zdravie, znamená sexizmus.“

Častejšie obete

Ženy sú v zásade častejšími obeťami depresie. Je u nich dvojnásobná pravdepodobnosť depresie ako u mužov. Zaujímavosťou je, že pred pubertou je riziko u oboch pohlaví rovnaké. Kto je za to zodpovedný? Pravdaže hormóny, konkrétne estrogén a progesterón.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #depresia #antikoncepcia #hormóny #estrogén #puberta

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...