Petržlen: Zelenina s ohromujúcimi účinkami na ženské telo

Prospeje deťom, mužom, ale pre ženy je priam nenahraditeľná. Zelenina, ktorú poznáme väčšinou len ako súčasť polievky je jednou zo zložiek stravy, ktorú by sme sa nemuseli báť konzumovať na dennej báze.

29.09.2016 17:00
shutterstock petržlen Foto:
Petržlen je známy svojimi blahodárnymi účinkami na močový trakt.
debata

Poklad z hlbín zeme

Nevyzerá príťažlivo, ani príliš ohromujúco nechutí. Preto nie je tak atraktívny ako citrusy, ale má viac vitamínu C, ako pomaranče. Okrem toho je silný antioxidant porovnateľný so zeleným čajom. Obsahuje flavonoidy, množstvo vlákniny, jeho hlavnými vitamínmi sú A, B, C, E, K. Pravidelná konzumácia dodá telu luteín, betakarotén, kyselinu listovú aj pantoténovú.

Proti ženskému problému

Petržlen je dokonalou zeleninou pre ženy, ktoré trpia častými zápalmi močového mechúra. Látka apiol rozširuje mierne cievy, podporuje prekrvenie močového mechúra a petržlen ako taký je močopudný. Touto dvojzložkovou terapiou obnovuje kondíciu vylučovacej sústavy, protizápalovými účinkami likviduje baktérie a zároveň znižuje ich schopnosť sa v mechúre dlhodobo udržať. Okrem toho je vynikajúci na podporu zraku, prevenciu anémie, vysokému cholesterolu, posilňuje nervy a uvoľňuje od stresu.

Neobchádzajte ani vňať

Samotná petržlenová vňať je akoby korunou celej rastliny a pochváliť sa môže obsahom železa, zinku, medi, horčíka, vápnika, draslíka, mangánu, selénu, sodíka, omega 3, omega 6 kyselín, vitamínmi rovnakými ako koreň. Dôvod využívať ju čerstvú, mrazenú aj sušenú.

Petržlenový čaj na celulitídu aj pravidelnú menštruáciu

Petržlenová vňať je známa pozitívnym vplyvom na reguláciu menštruačného cyklu. Výborne zaberá čaj z 50 gramov čerstvej petržlenovej vňate, ktorú necháte lúhovať desať minút v litri vriacej vody. Pite 2 – 4 šálky počas dňa. Odvar je nápomocný aj pri celulitíde. Pripravte si 50 – 100 gramov vňate, povarte ju 2 minúty v litri vody. Následne nechajte lúhovať 5 minút a extrakt vmasírujete na postihnuté miesta. Niekoľkokrát počas dňa.

S petržlenom opatrne, ak…

Petržlen poteší svojimi účinkami každú ženu, ale práve ženy si musia strážiť aj jeho použitie. Najmä v prípade, ak sú tehotné. V období gravidity sa neodporúča vyššia konzumácia petržlenu ani vňate. Môžu totiž vyvolávať kontrakcie v maternici. Pozor aj pri obličkových kameňoch. Hoci je petržlen diuretický a pri niektorých chorobách močových ciest je prospešný, v prípade kameňov môže nadmerná konzumácia stav zhoršiť. V iných prípadoch nie je dôvod báť sa tejto koreňovej zeleniny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #vitamíny #celulitída #minerály #petržlen #menštruácia #vňať

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...