Baklažánová jeseň? Siahnite po zdravých plodoch - dokážu aj toto...

Baklažán sa udomácnil už pred pár rokmi aj v slovenských kuchyniach. Stále ho však nepoužívame tak často, ako by si zaslúžil. Ide totiž o vitamínmi nabitú zeleninu.

23.09.2016 17:04
baklažán Foto:
Chutný baklažán je nabitý vitamínmi.
debata

Plod typického tvaru sa vyznačuje fialovou farbou, ktorá je sama osebe podľa odborníkov znakom toho, že je dobré zaradiť ju do jedálnička – aspoň v prípade zeleniny a ovocia. O farbu sa totiž stará prítomnosť antokyánu, ktorý je prírodným farbivom, ale zároveň silným antioxidantom. Pre telo robí skvelú službu, podieľa sa na boji proti voľným radikálom a chráni bunky.

Baklažán obsahuje tiež veľa fytonutrientov, ktoré majú antibakteriálne a protizápalové účinky. Vďaka obsahu kyseliny chlorogénovej sa konzumáciou baklažánu zlepšuje metabolizmus, zníži hladina cholesterolu a tiež je pomocníkom v chudnutí. Potláča totiž chuť na jedlo. Zelenina tiež obsahuje meď, vápnik, mangán, draslík či vitamíny B a C.

Niektoré gazdinky obchádzajú baklažán pre horkastú chuť, ktorá sa občas prejaví už po tepelnej úprave. Ide však o to, aby ste plody správne pripravili a túto chuť eliminujete. Plod treba rozkrájať a posoliť, čím sa v baklažáne uvoľní voda. Keď zeleninu orestujete alebo podusíte, postupne stratí horkastú chuť. Pre niekoho je však práve táto chuť signifikantná a radšej konzumujú baklažány s horkastou, akoby zaúdenou chuťou – funguje to najmä v studených nátierkach.

Baklažán je skvelou prílohou aj pri grilovaní mäsa – jeho plátky ugrilované na rošte, alebo aj panvici môžete podávať ako plnohodnotnú prílohu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #zelenina #vitamín #baklažán

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...