Datle: Sedem dôvodov, pre ktoré po nich siahnete každý deň

Majú nádych exotiky, no rozhodne nepatria k plodom, po ktorých je dobré siahnuť iba sporadicky.

08.09.2016 17:00
datle Foto:
Datle ako afrodiziakum zaberajú na obe pohlavia.
debata

Jedna datla denne je v orientálnych krajinách legendárna a má zabezpečiť energiu, zdravie, vitalitu aj sexuálnu produktivitu. Funguje to aj na Slovensku!

Dokonalé pre pohyb a šport

Zabudnite na energetické gély, hroznový cukor, keksíky a čokoládové tyčinky. Tie sú úplne zbytočné, ak si vezmete datle. 100g má až 300 kcal čistej koncentrovanej energie. Pár datlí je ideálne mať vo vaku pri behu, športe, turistike. Dodajú energiu, zaženú hlad a spravia náladu.

Potrava pre svaly

Obrovské množstvo živín robí z datlí skvelú potravinu na budovanie svalov a ich vyživovanie. Obsahujú až 70% prírodných cukrov s nízkym glykemickým indexom, takže sú skvelé na zaháňanie hladu. A hoci nemajú veľa vitamínu C, sú bohaté na draslík, vitamíny B1, A, niacín, meď, železo, horčík a sú užitočným zdrojom rozpustnej vlákniny.

Stolica ako hodinky

Datle zaberajú na hnačku aj na zápchu. Sú univerzálnym regulátorom stolice, čo v praxi znamená, že 2 – 3 datle denne stiahnu hnačku a upravia vylučovanie. Vďaka vláknine nastavia pravidelnosť aj správnu konzistenciu, čo je dôležitá prevencia napríklad pred vznikom zlatej žily.

Prevencia civilizačných ochorení

Antioxidanty a kyselina fenolová sú kombinácia, ktorá zabraňuje upchávaniu tepien a tým prispieva k správnej funkcii srdca. Zároveň znižujú krvný tlak a hoci stimulujú aktivitu a dodávajú energiu, nezaťažujú srdce ako napríklad vyššia dávka kávy.

Proti starnutiu

Vďaka antioxidantom z datlí prebieha starnutie buniek pomalšie a pritom sa znižuje aj možnosť, že sa v bunkách objaví degeneratívny prípad rakovinového bujnenia.

Na sladké sny

Paradox datlí je v tom, že vám dodajú energiu pri činnosti, no ak sa chystáte spať, sú jeden z najlepších prírodných uspávacích prostriedkov. Majú nadpriemerný obsah aminokyselín tryptofánu, ktorý sa v tele mení na spánkový hormón melatonín. V oriente sa nespavosť lieči hrsťou sladkých datlí. Zaspíte po nich ako pri rozprávkach 1000 a jednej noci.

Najsladšie afrodiziakum

Datle majú s trochou fantázie tvar mužských semenníkov a to svedčí o ich účinku. Podľa štúdie, ktorá zaznamenávala vplyv konzumácie datlí na sexualitu sa ukázalo, že vyššia hladina estradiolu a flavonoidov zvyšuje pohyblivosť spermií a tak isto aj objem a hmotnosť semenníkov. Čo sa týka afrodiziakálnych účinkov, datle zaberajú na obe pohlavia a údajne veľmi rýchlo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #energia #minerály #afrodiziakum #antioxidanty #daťle #exotické ovocie #vitalita

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...