S dlhším spánkom k lepším zárobkom! Ako ho dosiahnuť?

Byť výkonnejší a lepšie zarábať? Potom by ste mali poriadne spať. Tvrdí to aspoň americký prieskum, z ktorého nedávno citoval denník La Repubblica.

05.09.2016 09:00
Spánok si môžete uľahčiť a zintenzívniť. Foto:
Spánok si môžete uľahčiť a zintenzívniť.
debata

Podľa jeho výsledkov sú v krajinách, kde sa spí dlhšie, aj vyššie príjmy. Naopak ten, kto spáva menej, je menej produktívny a tiež menej zarába. Štúdia dokonca vyčíslila, že ten, kto spáva dlhšie, má príjem vyšší o 5 percent.

V Británii pred rokom vláda vyhlásila kampaň, v ktorej vyzývala občanov, aby spali dlhšie. Dobrý spánok prospieva pamäti, jeho nedostatok ju môže poškodiť. Ospalosť cez deň má mnohé negatívne dôsledky, vedie k stresu a väčšiemu nebezpečenstvu vzniku kardiovaskulárnych a metabolických ochorení. Naopak ten, kto dlhšie spí, pracuje aktívnejšie a je šťastnejší. Jeho produktivita práce je potom vyššia.

Ako lepšie a dlhšie spať?

Spánok však nie je vec, ktorú by sme dokázali sami celkom regulovať. Je to totiž často práve pracovný stres, alebo množstvo povinností, ktoré nám neumožňujú spávať o hodinku či dve dlhšie, prípadne nám spôsobujú nočné strhávanie sa zo sna a nekonečné pozeranie sa do stropu. Podľa viacerých odborníkov však môžeme tieto procesy aspoň čiastočne ovplyvniť.

Často sa hovorí o tom, že spálňa – respektíve miesto, kde sa na noc ukladáme, by malo byť akousi svätyňou. Nepatria do nej výdobytky modernej techniky, mobily, rádiá či televízory. Všetky totiž vysielajú elektromagnetické žiarenie, ktoré môže kvalitu nášho spánku ovplyvňovať.

Dôležitým faktorom pre lepší spánok je aj dobre vetraná miestnosť, ideálne tiež o pár stupňov chladnejšia ako zvyšok domácnosti. Treba si však dávať pozor na to, aby sa telo v noci nepodchladzovalo. Bude mať totiž tendenciu zahrievať sa, potiť a následne bude spánok nepokojný.

Tma a pokoj

Ak by ste chceli zlepšiť svoj spánok, tiež by ste mali myslieť na to, že potrebujete pokoj a tmu. Niekedy postačia len ťažké závesy a problémy so spánkom sú razom preč. Vstup slnečných lúčov, či svetla do okien totiž dokáže prebrať mnohých už okolo piatej nadránom – najmä, ak je reč o lete.

Pred uložením sa do postele nie je dobré zaťažovať výraznejšie žalúdok. Nie je však dobré mieriť do perín ani celkom vyhladovaný. Drobný snack pred umývaním zubov vám neublíži. A keď sa vám konečne podarí zlepšiť svoj spánkový režim, možno sa čoskoro dostavia aj výsledky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #peniaze #stres #zárobok #spánok

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...