HIIT – skutočný hit na vyformovanie sexi postavy

Mať peknú postavu nemusí znamenať umáranie sa v posilňovni, ani dlhé diéty, z ktorých vám bude na odpadnutie.

04.09.2016 11:00
fitnes, cvičenie, relax Foto:
Intenzívny HIIT tréning formuje postavu.
debata

HIIT je krátky intenzívny intervalový tréning, ktorého výhody oceníte behom niekoľkých týždňov. Presedlajte na tento druh cvičenia a stanete sa chudšou, odolnejšou, zdravšou. Jednoducho viac sexi.

Ženský sen

Výhodou HIIT je, že hoci je náročný, dokáže motivovať telo, aby spaľovalo kalórie intenzívnejšie ešte najbližších 48 hodín po výkone. Bez ohľadu na to, či ležíte, pracujete, alebo pozeráte televíziu, budete skrátka spaľovať viac. Je to ako odveký ženský sen, pri ktorom nemusíte cvičiť a telo chudne. Pritom ide o dôsledok krátkeho a intenzívneho nasadenia, po ktorom sa telo tak nabudí, že jeho metabolizmus sa zrýchli a pobeží na akúsi zotrvačnosť.

Načo je HIIT vlastne dobrý?

Okrem toho, že je to známy „retušér“ postavy, má aj ďalšie pozitíva. Veľmi sa osvedčil na úpravu krvného tlaku. Ako vysokého, tak aj nízkeho. Zefektívňuje srdcovú činnosť a tým robí tento orgán odolnejším a silnejším. Okrem iného upravuje cholesterol a organizmus je stále menej citlivý na inzulín, čo so sebou nesie menšie pocity vĺn hladu. Veľká výhoda však je, že nedochádza k strate svalovej hmoty, čo je najväčšie riziko dlhých aeróbnych cvičení. Dokážete zachovať svaly a likvidujete tuk. Je to teda ten správny kľúč k dokonalej postave.

Na HIIT nič nepotrebujete

Skutočne. Môžete ho robiť aj doma, základom je striedať čas maximálneho svalového a pohybového nasadenie s ľahšími cvikmi počas prestávky. Odporúča sa kolekcia cvikov v trvaní 30 sekúnd, po ktorých nasleduje minútové uvoľnenie. V praxi to môže vyzerať ako šprint na 50 metrov a potom návrat pomalou chôdzou. Zopakujte 6 – 8-krát a na deň máte odcvičené. Môžete však robiť drepy, zhyby, kliky, beh po schodoch a medzi tým si dať napríklad plank, alebo vydržíte v pozícii podrepu. Je to na vás. Variácií je mnoho, treba dbať akurát na zvýšenie srdcovej frekvencie a jej pokles.

Viacnásobné potešenie

Okrem toho, že po takomto tréningu, ktorý môže zabrať 5 – 10 minút dostanete okamžitý zásah dobrej energie a endorfínov, spálite niekoľkonásobne viac kalórií. Napríklad 30 minút HIIT spáli toľko ako hodina behu v stálom tempe päťkrát do týždňa. A to už je skutočne časová úspora. Okrem toho napríklad pri behu rýchlosťou 12 km/h spáli priemerná žena okolo 200 kalórií za 20 minút. Pri HIIT je to dvojnásobok. Podľa American Council on Exercise telo vydá približne 5 kalórií na spracovanie litra kyslíka. Preto nezabudnite zhlboka dýchať. Zapojením veľkých svalov sa spotreba kyslíka zvyšuje a preto sa chudne omnoho rýchlejšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #chudnutie #posilňovanie #fitnes #štíhla postava #HITT

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...