Tajomstvo bezsennej noci odhalené! Prečo najradšej spíme doma?

Prečo spíme na cudzom lôžku zvyčajne oveľa nepokojnejšie (ak vôbec), ako vo svojej vlastnej posteli? Je na vine matrac, vankúš alebo nezvyčajná situácia?

02.09.2016 07:00
spánok, nespavosť, hodiny, budík, noc, posteľ,... Foto:
... a nie a nie zaspať.
debata

Kto je za toto zodpovedný? Určite ste si už viackrát kládli túto otázku aj vy. Vedci našli odpoveď. Sú ľudia, ktorým je jedno, kde spia, či doma, alebo na novom mieste. Všade dobre, nielen doma. Viacerí však v novej posteli nedokážu zaspať a prevracajú sa celú noc zo strany na stranu. Výsledkom je nekvalitný spánok, nevyspatý, unavený a ako zbitý človek. Americkí vedci prišli na to, že na vine je náš mozog. Len čo sa ocitneme v cudzom prostredí, neprepne ako zvyčajne do spánkového režimu, ale ďalej pracuje. Nie celý mozog, ale len polovica, presnejšie ľavá, ostáva aktívna.

Pravá verzus ľavá

Pre účely tejto štúdie bolo pozorovaných 35 osôb v spánkovom laboratóriu. Počas spánku týmto osobám merali mozgovú aktivitu. Obe polovice mozgu boli stimulované jednotlivo. Ukázalo sa, že účastníci štúdie sa prebudili skôr, keď bola stimulovaná ich ľavá polovica mozgu, ale na podráždenie pravej hemisféry reagovali menej.

Jedna spí, druhá bdie

„Vieme, že morské živočíchy a niektoré vtáky majú spánok "jednej hemisféry“, pri ktorej jedna polovica mozgu spí a druhá bdie," vysvetlila vedúca štúdie Yuka Sasaki z univerzity Brown v odbornom časopise Current Biology. „Zdá sa, že trochu to máme v hlave podobné ako delfíni a veľryby,“ uzavrela psychologička.

Pomôže vlastný vankúš

Ale prečo sa zobudí ľavá polovica mozgu, kým pravá odpočíva? Tento fenomén môže byť evolučne podmienený. Keď sa ocitneme v neznámom prostredí, náš mozog začne byť automaticky v pohotovosti. V praveku bolo nevyhnutné zabrániť prípadným útočníkom včas. Pri výskume však bola meraná len prvá fáza spánku. Takže nie je vylúčené, že počas noci prevezme iniciatívu pravá hemisféra. Za pozitívnu možno považovať informáciu, že keď si už na nové prostredie zvykneme, náš spánok bude hlbší a uvoľňujúci. Dovtedy Sasaki odporúča vziať si na cesty svoj vlastný vankúš.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #hlava #spánok #posteľ #pohotovosť #delfín #vankúš #hemisféra

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...