Svalovku nepotrebujeme! 7 tipov, ako ju zmierniť

Niekedy si pre naše nadšenie zo športu spôsobíme bolestivé zranenie - v prípade, ak svaly preťažíme. Dôsledky si všimneme najneskôr na druhý deň, svaly sa ohlásia nepríjemnou bolesťou. Ako ju možno zmierniť? Sedem tipov.

29.08.2016 08:00
svalová horúčka, fitnescentrum Foto:
Ilustračné foto.
debata

Zahriať aj po športe

Či už vírivka, parný kúpeľ, sauna alebo jednoduchá vaňa s teplou vodou – odplavia stres a pomôžu uvoľniť svaly. Vysoké teploty redukujú bolesť v svaloch, prekrvia ich a tým vyliečia pretrhnutie svalových mikrovlákien.

Chce to schladiť

Alternatívou k bodu číslo jeden je nasledovné opatrenie: Podobne ako teplo, pomáha pri svalovej horúčke aj chlad. Atléti nedajú dopustiť na ľadový kúpeľ. Studená teplota zužuje cievy, vďaka čomu sa znižuje opuch svalov. Striedavá sprcha má tiež pozitívny vplyv na proces hojenia.

Strečing

Po intenzívnom tréningu je strečing nutnosťou. Naťahovanie preťažených svalov zmierňuje možné bolesti po tréningu. Ak bolesť naťahovanie nezmierni, pomôže ľahký kardio tréning – zlepší krvný obeh a odľahčiť telo.

Doprajte si pauzu!

Aby sme svalom neublížili, mali by sme im dopriať čas na zotavenie. Oplatí sa vsadiť na tréning istých svalových skupín, alebo trénovať len zľahka, kým bolesť nevymizne.

Len nie masáž!

Mylne sa mnohí domnievame, že masáže pri svalových horúčkach pomôžu – žiaľ, nie je to tak. Masáž môže stav ešte zhoršiť, pretože už poškodené vlákna sú odrazu v napätí. Takže radšej ruky preč od masérov.

Správna strava

Nič nové pod slnkom: Treba dodržať toto staré-známe pravidlo: veľa piť. Strava bohatá na bielkoviny zmierňuje bolesti. Pre tých, čo chcú po cvičení málo jesť, sú proteínové koktaily dobrou voľbou.

Do postele!

Aj spánok patrí k efektívnym metódam pre zmiernenie bolesti svalov. Vďaka nemu sa naše telo rýchlejšie zotavuje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bolesť #bielkoviny #strečing #svalová horúčka #krvný obeh #ľadový kúpeľ

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...