Fajčenie marihuany poškodzuje mozog, varujú vedci

Kto začne marihuanu fajčiť už v mladom veku, ohrozuje schopnosť komplexného myslenia.

09.09.2016 11:00
cigarety, drogy, marihuana Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Máloktorá návyková látka rozštiepi myseľ tak ako konope. Pre niektorých začiatok konca, pre iných liečivý prostriedok, po ktorom siahnu v prípade, keď už všetko ostatné zlyhalo. Najnovšia štúdia vyvracia mýtus o jej nebezpečnosti. Pretože podľa jej výsledku, kto začne fajčiť marihuanu skoro, poškodí si mozog.

Výskumný tím z univerzity v Texas skúmal, ako marihuana ovplyvňuje od útleho veku mozog. Pre tieto účely študovali výskumníci štruktúry mozgu ľudí, ktorí začali s fajčením drogy pred 16 rokom života.

Zistili, že vývoj prefrontálnej kôry sa spomalí. Jedná sa o časť mozgu, ktorá umožňuje lepšie zvládnutie náročných situácii a dokáže eliminovať negatívne prežitkové i fyzické zložky emócii. Nachádza sa v prednej časti lebky priamo za čelom.

Inými slovami: Ak začne človek s marihuanou skoro, vystavuje sa nebezpečenstvu, že ovplyvní jeho komplexné myslenie a rozhodovanie. Avšak potešujúce výsledky nie sú ani v prípade starších konzumentov, ktorí si s drogou začali po 16. roku života. Ich mozog vraj starne rýchlejšie, ako mozog tzv. abstinentov.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #marihuana #droga #komplexné myslenie #prefrontálna kôra

+ Vyvážená strava a pohyb sú základmi vášho dobrého zdravia.
Ukážte čo dokážete, neskrývajte si nápady len pre...

+ Udržiavajte telo v tom najlepšom stave, nech príde čokoľvek.
Nikto nemôže za vaše zlyhania, len vy sami....