Cuketa – nízkokalorická, zdravá, chutná. Spoznajte jej pozitíva!

Nie každá zelenina si môže zapísať na listinu výhod také rozhodujúce plusy ako dobrá redukcia váhy, vysoký obsah vitamínov aj stopových prvkov, skvelá chuť, zdravotný prínos a množstvo foriem prípravy.

20.08.2016 17:00
Cuketa Foto:
Cuketa patrí medzi veľmi zdravé a ľahké plodiny leta.
debata

Cuketa to dokáže a na letnom stole by chýbať nemala.

Mexická kráľovná, ktorej sa darí aj u nás

Svoj pôvod má cuketa v Mexiku a na stráňach strednej Ameriky a hoci je u nás podnebie o niečo odlišné, v slovenských záhradách prekypuje plodnosťou. Doklady o jej spracovaní sú staré viac ako 7000 rokov a to už naznačuje, že cuketa patrila dlhodobo k obľúbeným jedlám. Nielen pre jej chuťové aspekty.

Živá lekárnička

Cuketa má všetko na správne fungovanie tela. Disponuje bielkovinami, vitamíny A, B, C, E, K, vápnikom, železom, horčíkom, zinkom, selénom, mangánom, meďou aj kyselinou pantoténovou. Zaujímavá je aj pôsobením provitamínu A, ktorý preniká priamo do buniek a dopĺňa im energiu. Po jedle z cukety nehrozí žiadna únava, malátnosť, ale naopak nakopnutie a príval energie.

Čistí a zbavuje tuku

Stogramový plátok cukety má iba 20 kalórií, takže takmer zanedbateľné množstvo. So svojim podielom vody až 91% je preto vynikajúcim nástrojom na detoxikáciu a nezastupiteľným pomocníkom pri každej očistnej a diétnej kúre. Dôvodov je niekoľko. Okrem toho, že zasýti, nezaťaží tukmi ani cukrami, je bohatá na vlákninu, čím čistí a uzdravuje tráviaci trakt. Upravuje stolicu a draslík, ktorý obsahuje, pomáha z tela vylučovať toxíny aj prebytočnú vodu. Je preto vhodnou zeleninou aj keď potrebujete odvodniť. Robí dobre ľuďom s dnou, cukrovkou, aj obéznym, uľavuje reumatikom, podporuje činnosť obličiek a dobre padne všetkým, ktorí sa chcú chutne a zdravo najesť.

Mladá je najlepšia

O cukete neplatí, že potrebuje vyzrieť ako víno, aby bola pre nás osožná. Práve naopak, najviac si telo odnesie z cukety mladej. Keď ešte nemá výrazné zrniečka a dá sa konzumovať aj s celým stredom. Šupku je lepšie iba umyť ako obieliť. Bez nej sa totiž pripravujete o vitamín C, draslík aj vlákninu. Umytú cuketu stačí nakrájať na kolieska a takto skonzumovanú mladicu oceníte ako lahodnú chuťovku aj chutný „multivitamín“. Jesť sa dá priamo surová v šalátoch, alebo sendvičoch, prípadne využite niektorý zo spôsobov tepelnej úpravy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kalórie #vitamíny #minerály #redukcia hmotnosti #cuketa

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...