Kým opaľovací krém je samozrejmosťou, na okuliare zabúdame

Oči treba chrániť pred slnkom a UV žiarením. Nemali by byť len módnym doplnkom.

11.08.2016 14:30
dovolenka, more, oceán, leto, rodina, pláž,... Foto:
Rodinka, ktorá si okuliare nezabudla.
debata (1)

Povinná letná výbava

To, že UV žiarenie z dlhodobého hľadiska poškodzuje pokožku, je známe. Opaľovacie krémy patria k povinnej letnej výbave každého dovolenkára, aj výletníka. Avšak na to, že UV žiarenie sa rýchlo dostane aj do očí, sa často zabúda. Slnečné okuliare sa vo väčšine prípadov používajú ako módny doplnok, ktorý chráni maximálne tak pred oslnením.

Prečo to nestačí?

Vysvetlila odborníčka Jutta Horwath-Winter z očnej kliniky Lekárskej univerzity v Grazi. „UV žiarenie má škodlivý vplyv na očný povrch, ale aj na vnútorné oblasti, na očnú šošovku aj sietnicu. Preto je dôležité, aby slnečné okuliare poskytli 100-percentnú ochranu.“ Slnečné okuliare označené značkou „CE“ zodpovedajú normám Európskej únie. Niektoré okuliare poskytujú ochranu modrého svetla. V dobrých predajniach o tom informujú kvalifikovaní a kompetentní predajcovia, filter však môže skontrolovať aj očný lekár.

Akú rolu hrá odtieň?

Odtieň okuliarov iba ochraňuje svetlo, ktoré nás oslepuje. „S ochranou proti UV žiareniu nemá nič spoločné,“ hovorí Horwath-Winter. Ktorý odtieň je správny, závisí len od potrieb a osobných preferencií. „Šedá a hnedá sú relatívne neutrálne, neskresľujú tak farby, čo je napríklad dôležité v dopravnej premávke.“ Podľa jej slov majú zmysel len typické žlté športové okuliare. Všetky ostatné sú akýmsi módnym diktátom „a ja by som sa extra zaujímala o to, či majú aj ochranu proti UV žiareniu,“ dodala.

Aj keď je pod mrakom

Slnečné okuliare by sme nemali používať iba vtedy, ak sa cítime oslnení. Ak sme vonku, treba ich použiť, pretože UV žiarenie je tu aj napriek tomu, že slnko je za mrakmi, zdôraznila lekárka. „Sú aj okuliare, ktoré prepúšťajú veľa svetla a napriek tomu ponúkajú 100-percentnú ochranu proti UV žiareniu.“ UV žiarenie nemá ani v nízkych dávkach žiaden pozitívny efekt. "Škodí zvonka dovnútra: Najprv ovplyvňuje látky v slznej tekutine, potom rohovku. V najhoršom prípade môže dôjsť k príznakom ako pri oslepnutí. "V dlhodobom horizonte hrozí degenerácia spojivky, tzv. pinguecula (škvrny na očiach) a zákal šošovky.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #sietnica #slnečné okuliare #slzy #rohovka #UV žiarenie #zákal šošovky

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...