Prečo menštruácia tak divne zapácha?

Je veľa vecí, ktoré sa nás týkajú a napriek tomu o nich vieme tak málo.

17.08.2016 07:00
menštruácia, menzes Foto:
Ilustračné foto.
debata

Neskladá sa len z krvi

Ešte donedávna ste možno toho nevedeli veľa o PMS, postupne sa vám vyjasňovalo, prečo máme počas svojich dní brucho naduté ako balón. Ešte ostáva jedna nevyjasnená vec: Prečo tá menštruačná krv tak hrozne páchne…? K tejto téme sa v rozhovore pre Refinery29 vyjadrila gynekologička Taraneh Shirazian. Menštruácia sa totiž neskladá len z krvi. Menštruačná tekutina obsahuje baktérie, vaginálny hlien a tkanivo. Či a ako ako táto tekutina páchne, závisí od toho, ako dlho bola v maternici.

Rybí zápach neveští nič dobré

Je normálne, keď menštruačná tekutina páchne trochu divne (krv smrdí vždy po železe). Avšak nesmie mať rybí zápach. Ten naznačuje, že s vaginálnou flórou niečo nie je v poriadku, príčinou môže byť vaginálna infekcia. V prípade, že tento zápach pretrváva, a navyše ho sprevádza svrbenie alebo pálenie, je nevyhnutné konzultovať to s gynekológom.

Kalíšok namiesto tampóna

Tampóny a vložky často vyvádzajú ph hodnoty a bakteriálne prostredie pošvy z rovnováhy. Vhodnejšie je používanie tampónov a vložiek z biobavlny, alebo menštruačný kalíšok. Ak chcete predsa len používať radšej tampóny, vymieňajte ich každé štyri až šesť hodín.

Priedušná spodná bielizeň

Zápach tiež vzniká, ak sa potenie stretne so syntetickým materiálom. Predovšetkým v lete noste priedušnú bavlnenú spodnú bielizeň. Vlhkosť, ktorá vzniká potením, totiž podporuje počet baktérií.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krv #zápach #maternica #vagína #menštruácia #baktérie #železo #kalíšok

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...