Chôdza naboso je pre deti prospešná. Čo prináša dospelým?

Obuv väzní nohy a modifikuje chôdzu. Pre deti má chôdza naboso zásadný význam, ale pomáha aj dospelým v správnom držaní tela a v posilňovaní svalov, píše taliansky denník La Repubblica.

09.08.2016 12:00
noha, nohy, chodidlá, pláž, bozk, bosý, bosá Foto:
Chodenie naboso má aj u detí aj u dospelých svoje výhody.
debata

Americký vedec Daniel Howell, autor publikácie The Barefoot Book a populárneho blogu venovaného tým, ktorí chcú vyzuť mokasíny a črievice, prehlasuje, že obuv mení prirodzený tvar nohy aj chôdzu. Zároveň zbavuje prirodzenej podstaty to, čo Howell označuje za „zložitý, flexibilný mechanizmus tvorený 26 kosťami, ďalej potom väzmi, šľachami a svalmi“.

Tím juhoafrických vedcov porovnával nohy rôznych moderných populácií s kostrovými pozostatkami starými 2000 rokov a dospel k záveru, že naše nohy boli zdravšie predtým, než boli vynájdené topánky. „Nie sú ešte dôkazy o tom, aké má chôdza naboso výhody,“ hovorí ortopéd Roberto Rossi z Turínske univerzity, „aj keď niektoré štúdie naznačujú, že takáto stimulácia nôh môže pomáhať, pokiaľ ide o rovnováhu a posilňovanie svalov.“

V prípade detí, najmä v prvých rokoch, môže chôdza naboso skutočne prospievať. „Detské nohy sú doslova kybernetickým orgánom a je na nich množstvo receptorov, ktoré maličkým slúžia na poznávanie okolitého sveta,“ uvádza ortopéd Osvaldo Palmacci z pediatrickej nemocnice Bambino Gesu v Ríme. Je teda užitočné nechať deti chodiť na mäkkom a pružnom podklade, ako je pláž alebo lúka, v prostredí, ktoré je bohaté na stimuly umožňujúce nervovým zakončeniam, aby sa vyvíjali a učili sa utvárať svoj signál na základe získavaných informácií, dodáva Palmacci.

Navyše správny svalový vývoj môže u detí blahodárne pôsobiť na formovanie kostí. A ak sa v minulosti pre deti odporúčali pevné topánky často doplňované vložkami pre napriamovanie nohy, dnes sa dáva prednosť pružnej a ľahkej obuvi.

„Mamičkám, ktoré si sťažujú, že deti deformujú topánky, odpovedám, že je to tak správne: noha má formovať topánku, nie naopak,“ hovorí Palmacci. Netreba sa tiež príliš znepokojovať plochými nohami, pretože rôzne štúdie na deťoch ukázali, že sa u detí nožná klenba vyvíja v priebehu rokov, až do dospelosti.

Aj mnohí dospelí dnes radi chodia bosí. Pre tých, ktorí majú problémy s nohami, to je príjemné a uvoľňujúce. „Dôležité je nepreháňať to,“ nabáda Rossi. Noha sa prispôsobuje obuvi, a ak zrazu chodíme celý deň bez topánok, môžeme mať potom problémy.

„Koncom leta pozorujeme zvýšený počet zápalov Achillovej šľachy,“ konštatuje ortopéd. Lepšie je začínať postupne, aby na chodidle zosilnela koža a prispôsobili sa šľachy, a dávať prednosť pružnému podkladu, kde noha viac pracuje a môže tak byť istým spôsobom masírovaná. Dlaždice nie sú pre chôdzu na boso ideálne. Kto má plochú nohu, môže mu, ak bude chodiť príliš dlho naboso, hroziť zhoršenie valgozity kolien, zatiaľ čo niekoľko centimetrov podpätku môže postoj tela vyvážiť. Lepšie je dávať prednosť pružnej obuvi so širokou podrážkou, ktorá nestláča nohu.

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #štúdia #vedci #topánka #naboso #noha

+ Pravidelné cvičenie zvýši vašu energiu a životný elán.
Osobný rozvoj vám otvorí dvere k novým príležitostiam....

+ Nový športový režim prinesie posilnenie tela aj ducha.
Ak niečo pokazíte, aj si zato zaplatíte, myslite však do...