Ešte nebicyklujete? Tu sú dôvody, prečo by ste to mali skúsiť

Šliapanie do pedálov dá zabrať nielen nohám a srdcu. Do športovej činnosti zapojíte celé telo.

13.08.2016 11:00
cyklista, cyklistika, bicykel, cesta, šport,... Foto:
Je čas vysadnúť na bicykel.
debata

V novembri oslávi bicykel 150. narodeniny. Pôvodne iba akási „zábavka“ prežila do dnešných dní. Vďaka nej sa mnohí z nás udržiavajú fit a vo forme. Bicyklovanie má totiž na organizmus skvelé účinky. A nie je nijako náročné.

Pre niekoho môže byť bicyklovanie lákavé pre jeho schopnosť „zlepšiť“ metabolizmus tukov, pre iného pre schopnosť „vylepšiť“ dýchanie a telu prenechať viac kyslíka. Tí, čo túžia chudnúť, si môžu vďaka bicyklovaniu dopriať intervalový tréning – tuk sa pri ňom spaľuje a svaly rastú. Zabrať dostane celé telo. Pekné stehná docielite na vyšších prevodových stupňoch, pevný zadok zasa, ak si o čosi znížite sedlo.

Na rozdiel od behu, pri bicyklovaní sú kĺby chránené. Ak vás trápi chrbát, je tu dobrá správa – počas bicyklovania celkom neadane posiľňujete aj chrbtové svalstvo.

Rovnako ako iné športy, aj bicyklovanie posilňuje imunitný systém. Zároveň sa vďaka bicykloaniu do krvi vyplavujú endorfíny. A hoci sa hovorí, že pohľad na svet z chrbta koňa je najkrajší, podobný ponúka našim očiam aj bicykel. Najmä, ak bicyklujete v prírode je pohľad na okolie naozaj upokojujúci.

Pri bicyklovaní trénujete aj kardiovaskulárny systém a teda aj srdce. Počas šliapania do pedálov sa zväčšuje objem krvi, ktoré prejde srdcom za minútu. To má za následok to, že srdce naberá na sile a zároveň sa tréningom znižuje množstvo kyslíka, ktoré potrebuje. Kyslík sa tak môže využiť na niečo iné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bicykel #Telo #kyslík #krivky #sdce

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...