Päť chýb pri cvičení, ktoré ohrozujú zdravie pokožky. Robíte ich aj vy?

Cvičenie nemusí byť vždy zdravé. Stačí sa spýtať kože.

31.07.2016 14:00
cvičenie, fittness, posiľňovanie, posiľňovňa Foto:
Pri cvičení v posilňovni používajte uterák a rukavice.
debata

Zápaly, akné, vyrážky, ktoré ste doteraz nepoznali, vás začínajú atakovať práve v momente, keď ste sa rozhodli žiť zdravšie. Vyvarujte sa chýb, ktoré majú estetickú aj bolestivú dohru.

Pozor na vybavenie telocvične

Ak nemáte v pivnici vlastné fitnes centrum, v tom spoločnom vystavujete svoj organizmus ťažkým skúškam. Dermatológ Joel Schlessinger upozorňuje, že mnoho chýb v starostlivosti o pleť narobí, ak sa aj nevedome počas cvičenia dotýkame tváre. Či už si utierame pot, alebo odhrnieme vlasy z tela. Ruky ostanú totiž plné baktérií od činiek, strojov, lavičiek, ktorých sa dotýkali iní spotení ľudia. Ak sa vám zhoršilo akné po návšteve posilňovne, skúste sa menej dotýkať oblasti tváre, používajte pri opieraní sa o stroje uterák a rukavice na cvičenie.

Stop cvičeniu s mejkapom

Mejkap do telocvične je vyslovene nevhodný. Pri fyzickej aktivite pokožka dýcha prostredníctvom pórov. Po nanesení mejkapu sa však dusí, upchávajú sa mazové žľazy a vznikajú nepríjemné vyrážky. Alternatívou ku klasickému mejkapu je maximálne jemný tónovací krém.

Príliš tesné oblečenie

Obtiahnutý úbor rysuje postavu, ale zároveň vytvára vlhké prostredie, vhodné pre rast baktérií a zvyšujú mieru trenia. Baktérie môžu veľmi rýchlo infikovať drobné ranky a koža sa zapáli. Lepšie je voliť vzdušné materiály, alebo tkaniny, ktoré odvádzajú pot z tela. Základom je po cvičení okamžite využiť sprchu a tričko nepoužívať nikdy dvakrát. Ani keď máte pocit, že ešte nie je prepotené.

Reakcia na doplnky výživy

Zmena stravovacích návykov pri cvičení môže vyvolať zmeny na pokožke. Často sa masívny výskyt akné na chrbte aj tvári spája s užívaním proteínov a spaľovačov tukov. Ak si takúto reakciu všimnete, vyskúšajte iný typ, alebo značku. Môže to byť prejav alergickej reakcie. Prípadne doplnky výživy nahraďte kvalitnou stravou a máte po probléme.

Do sprchy s ochranou

V letnom období sa výskyt plesňových ochorení rapídne zvyšuje, pretože huby rastú v teplom a vlhkom prostredí nielen v lese. Pri použití spoločnej sprchy si dajte vždy obuv do vody, ktorú pravidelne ošetríte dezinfekčným sprejom. Inak sa vystavujete riziku vzniku plesne na nohách aj nechtoch, čo patrí k veľmi rozšírených ochoreniam, ktoré si môžete doniesť práve z posilňovne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #koza #športové oblečenie #sprchovanie #plesňové ochorenia

+ Nenamáhajte svoju pokožku, doprajte jej starostlivosť akú si zaslúži.
Nové príležitosti na zlepšenie financií sú...

+ Začnite jesť pravidelne v menších dávkach, budete sa cítiť lepšie.
Na darčeky nemusíte míňať peniaze, pokúste sa...