Nepodceňujte obuv vašich detí, môže sa to o pár rokov vymstiť

Do začiatku školského roka síce ešte zostáva viac ako mesiac, ale mnoho žien sa už pripravuje na moment prvých krokov svojich ratolestí do školy.

25.07.2016 14:30
Mnoho školákov sa začne sťažovať na bolesti nôh. Foto:
Mnoho školákov sa začne sťažovať na bolesti nôh.
debata

Bohužiaľ, prieskumy ukazujú, že už prvé kroky môžu viesť k deformovaným chodidlám či plochým nohám a vybočeným malíčkom. Dôvodom je podľa primárky Rehabilitačného ústavu Brandýs nad Orlicí, že rodičia často podceňujú výber správnej detskej obuvi a nedbajú na prevenciu. Nekvalitná a nevhodná obuv bráni správnemu postaveniu nohy a jej správnej funkcii.

„Popri bolestivosti to môže mať za následok aj trvalé zmeny nôh a chrbtice, ktoré si môžu vyžiadať, zvyčajne až v dospelosti, aj operačné riešenie,“ uviedla lekárka so špecializáciou na problémy pohybového aparátu.

Rodičom radí, aby sa pri sťažnostiach potomka na bolesť nôh presvedčili, či nie je príčina v obuvi, ktorá nemusí správne držať detskú nohu, má zlú veľkosť alebo je vyrobená z nevhodného materiálu. „Skúste si najskôr detskú nožičku prezrieť. Všímajte si hlavne tvar a symetria plosky nohy. Zdravé chodidlo je oblúkovito vyklenuté, bez deformít prstov, otlakov, mozoľov či iných výrastkov,“ opísala. Ak si rodičia nie sú istí, mali by vyhľadať odborného lekára, ktorý dieťa vyšetrí, ukáže vhodné cviky pre zdravé nohy, prípadne navrhne rehabilitáciu.

Keď noha nie je zdravá, nemôže správne plniť svoju funkciu pri chôdzi. Chrbtica navyše je vystavená vyššej záťaži, čo sa prejavuje bolesťou. Práve bolesť je prvým príznakom, že niečo nie je v poriadku. „Detská noha rastie rýchlo, preto nezabúdajte pravidelne kontrolovať, či sú topánky dostatočne veľké,“ uviedla lekárka. Najvhodnejšia obuv pre deti je z prírodných materiálov, dodala.

Detskej nohe neprospieva dlhé chodenie po tvrdom povrchu, ako je dlažba miest či pevné podlahy v supermarketoch. Naopak je dobré deťom v lete čas od času dopriať behanie naboso po tráve alebo piesku, prospieva to vývoju ich nôh, zhrnula primárka.

debata chyba
Viac na túto tému: #bolesť #dieťa #prvák #školský rok #obuv #chôdza

+ Zamyslite sa nad momentálnou situáciou a správajte sa podľa nej.
Uzavretie významného obchodu zlepší vašu...

+ Na každom kroku na vás čakajú prekážky, je to však v poriadku.
Zabudnite na televíziu, sústreďte sa na niečo na...