Päť superpotravín, ktoré (možno) nepoznáte! Ovládnu svet zdravia?

So záujmom o zdravý životný štýl a tiež možnosťami, ktoré dokážu priviesť exotické plody či rozličné doposiaľ často nepoznané druhy pokrmov na druhý koniec sveta, rastie počet nových a nových "superpotravín".

23.07.2016 16:52
Exotická pitaya. Foto:
Exotická pitaya.
debata (2)

Stávajú sa z nich nové zázraky starostlivosti o telo – či už ide o chudnutie, lepší cholesterol, vypnutú pleť, alebo zdravší metabolizmus. Niekedy potvrdené vedeckými štúdiami. Niekedy celkom zdatne podporené aj masívnou marketingovou kampaňou, ktorá sa vďaka sociálnym sieťam a nekritickým užívateľém dokáže šíriť rýchlosťou blesku.

Každopádne mať prehľad je dobré. A tak by ste mali vedieť, že možno už o pár mesiacov vás budú rôzne príručky alebo odporúčania v časopisoch či na internete nabádať ku konzumácii nasledovného:

1. Pitaya

Exotické ovocie už má mnoho prívržencov. Jeho benefity spočívajú vo vysokom obsahu vitamínov C a B a tiež aktívnych enzýmov. Má v sebe magnézium alebo antioxidanty, ktoré bojujú proti voľným radikálom. Niektorí jej konzumenti tvrdia, že dokáže už po pár dňoch užívania zlepšiť kvalitu a pevnosť pokožky. Okrem toho však zlepšuje trávenie a imunitu.

2. Slivky umeboshi

Sú populárne najmä v Japonsku a odtiaľ aj pochádzajú. Na západnom trhu ich však dostať kúpiť vo vybraných obchodoch ako nakladané solené japonské slivky. Patria k fermentovaným potravinám a niektorí by ich účinky prirovnali aj k účinkom kvasenej kapusty. Pomáhajú k lepšiemu tráveniu, zlepšujú metabolizmus a balansujú črevnú mikroflóru. Posilňujú imunitu.

3. Yacon

Už niekoľko rokov je známy na použitie proti zápalom močových ciest a mechúre, pomáha aj pečeni a pankreasu. Yacon je rastlina s podlhovastými plodmi, ktoré rastú pod zemou – podobne ako zemiaky. Populárnym sa stáva jeho sušená verzia, keď sa plody očistia a nechajú vysušiť. Označujú ho aj ako „jablko matky zeme“.

4. Tigrie orechy

Názov v tomto prípade trochu zavádza, nejde totiž o orechy, ale o plody hľuzovitej rastliny, ktorej jednotlivé časti majú široké využitie. Z hľúz sa vyrába nápoj pre ľudí s laktózovou intoleranciou a drobné plody majú jemnú kokosovú príchuť a sú chrumkavé. Dajú sa využiť pri príprave jedál vegánskej kuchyne.

5. Kaktusové ovocie (napríklad opuncia)

Kaktusové ovocie, ktoré je nabité vitamínmi, ponúka na konzumáciu sladkastú dužinu. V Mexiku, sa zvykne používať aj na prípravu džemov, ale to by asi domáce gazdinky neskúšali. Každopádne však ide o potravinu nabitú vitamínmi a tiež železom, vápnikom, horčíkom, vápnikom či vlákninou. Prospieva pokožke, ale aj kardiovaskulárnemu systému.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #novinka #zdravie #benefity #čo by malo obsahovať #pitaya #yacon

+ Joga a meditácia posilnia nielen telo, ale aj myseľ.
Uznania za tvrdú prácu sú na dosah, vytrvajte v úsilí....

+ Nový športový režim prinesie posilnenie tela aj ducha.
Ak niečo pokazíte, aj si zato zaplatíte, myslite však do...